Život u Banjaluci jeftiniji nego u Sarajevu i Beogradu

475

Troškovi života u Banjaluci i Tuzli su za 17 odsto manji nego u Sarajevu, pokazuju podaci online kalkulatora Expatistan. Što se tiče pojedinih gradova evropskih i zemalja regije, bh. gradovi su daleko iza.

Expatistan je online kalkulator koji vam omogućava da uporedite cijene životnih troškova u gradovima širom svijeta.

– Poređenja vam omogućavaju da bolje razumijete troškove života u svakom gradu prije nego što se tamo preselite. Ono što nas čini jedinstvenim jeste da od svojih posjetilaca prikupljamo cijene koje koristimo za izračunavanje indeksa troškova života. Naravno, što je više unesenih podataka, tačniji su indeks i proračuni – navodi se na stranici koju je 2009. godine osnovao softverski inžinjer Gerardo Robledillo.

Banjaluka za život jeftinija od Sarajeva

Svi koji iz manjih bh. gradova žele da se presele u neki veći, u nekoliko klikova putem Expatistana mogu saznati koliko je skuplji život na željenoj lokaciji.

Kako smo uporedili, troškovi života u Sarajevu su za 23 odsto veći nego u Zenici, za 17 odsto veći nego u Banjaluci, za 31 odsto veći nego u Bihaću, dok je život u Mostaru jeftiniji za 15 odsto nego u glavnom gradu BiH.

Dok ćete mjesečnu kiriju za normalan stan, od otprilike 85 kvadrata, u Sarajevu platiti više od 500 KM, isti stan u Tuzli, Zenici, Mostaru ili Banjaluci možete plaćati između 330 i 460 KM.

U manjim gradovima u BiH uglavnom su niže cijene pojedinih namirnica, odjeće, gradskog i taksi prevoza, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, mjesečnog korištenja interneta, kao i izlazaka u kino ili pozorište.

Za najbolja mjesta u pozorištu za dvije osobe u Sarajevu potrebno je izdvojiti 40 KM, a u Banjaluci upola manje, to jeste 20 KM.

Večera za dvoje u normalnom gradskom pubu ili restoranu skuplja je za dvije do pet maraka u Sarajevu nego u drugim gradovima u BiH.

Slična situacija je i s pićem. Naprimjer, pola litre piva u lokalnom pubu u Sarajevu košta u prosjeku 3,20 KM, u Zenici ili Tuzli 2,60 KM, a u Banjaluci 2,44 KM.

Zanimljivo je da su cijene bijele tehnike niže u Sarajevu nego u drugim bh. gradovima. Tako ćete televizor od 40 inča u glavnom gradu BiH platiti blizu 670 KM, a u Zenici isti takav televizor košta blizu 990 KM.

Expatistan prikazuje velike razlike u cijenama jaja, kilograma sira, jabuka, paradajza i hljeba u Sarajevu i manjim bh. gradovima.

Dok ćete za 12 jaja u Sarajevu platiti 4,41 KM, u Tuzli trebate izdvojiti 2,86 KM. Kilogram jabuka u Zenici košta 1,22 KM, a u Sarajevu skoro 1,90 KM.

Beograd skuplji od Banjaluke

Troškovi života u Beogradu viši su za 19 odsto nego u Banjaluci. Najveće razlike su u cijenama odjeće i stanovanja. Grijanje i struju je u Banjaluci jeftinije za 31 odsto nego u prijestonici Srbije. Rentanje stana od 45 kvadrata skuplje je u Beogradu i to za 33 odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA