Zbog brige o zaštiti životne sredine Albanci ne grade hidroelektrane

449

Albanska ministrka za energetiku i infrastrukturu Belinda Balluku izjavila je da će zaustaviti izgradnju novih hidroelektrana (HE) i pokrenuti istragu o 182 dozvole izdate za izgradnju 440 postrojenja.

Najava je uslijedila nakon sastanka sa stanovnicima Gramša koji protestuju zbog izgradnje dvije HE na rijeci Devol. Elektrane bi trebalo da budu izgrađene u blizini kanjona Holta, popularne turističke destinacije.

Koncesiju za ove elektrane odobrio je bivši ministar za energetiku i infrastrukturu Damian Gjiknuri, koga je u fotelji ministra, prije dvije nedelje, zamijenila Balluku.

Kako je prenio Rojters, Balluku je izjavila da je vreme da se analizira zašto se ne realizuje većina ugovora o dozvolama za gradnju HE, da se analizira politika ohrabrivanja gradnje malih hidroelektrana (MHE) i da se definiše strategija za budućnost.

– Potreban nam je balans između ekonomskog razvoja i zaštite prirodnih bogatstava, koja su nešto najvrijednije što Albanija ima – rekla je Balluku.

Prema njenim riječima, od sredine 2000. godine, kada je deficit u proizvodnji električne energije izazvao duge restrikcije, albanske vlade su potpisivale ugovore o izgradnji, uglavnom MHE, ali do sada je samo 96 postrojenja, za koje je potpisano 73 ugovora, operativno.

Balluku je rekla da bi šteta koju su ove MHE izazvale mogla da nadmaši svaku ekonomsku dobit.

– Odlučila sam da zamrznem sve ugovore koji nisu realizovani, dok ne dobijemo detaljan izveštaj o njihovom statusu – navela je ministarka.

Provjera će obuhvatiti da li su izvođači izgradili postrojenja prema planu i predviđenom roku, te da li su se pridržavali ekoloških zahtjeva.

Pobuna protiv hidroenergije u regionu

U posljednjih nekoliko godina povećava se otpor građana izgradnji MHE, ali i HE, u regionu, uključujući Srbiju, Albaniju, BiH.

Već nekoliko godina, građani Albanije se protive izgradnji više HE na rijekama Vjosa, Osumi, Valbona.

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) u avgustu prošle godine objavila je treći pregled o zaštiti životne sredine u Albaniji, u kojem se navodi da nije obavljena kumulativna procjena uticaja HE u zemlji, a posebno u zaštićenim područjima.

Inače, Albanija 100% električne energije dobija u HE.

Prema podacima Sekretarijata Energetske zajednice, Albanija je na kraju 2017. godine imala oko 120 MW instalisane snage u MHE, po čemu je ova zemlja druga u regionu, odmah poslije Bosne i Hercegovine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA