Zabranjena provjera diploma državnih službenika!

1152
Parlament BiH

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH donijela je odluku da Kolegij sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH ne može provjeravati diplome državnih službenika!

Objašnjenje: na taj način se narušava pravna sigurnost. Prema navodima agencije, osnovni cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka je da se svim licima, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, obezbijedi zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose.

– Zakon u članu 17. propisuje davanje ličnih podataka trećoj strani. Naime stavom (1) istog člana je propisano da kontrolor ne može dati lične podatke korisniku prije nego što o tome ne obavijesti nosioca podataka. Ako nosilac podataka ne odobri davanje ličnih podataka, oni se ne mogu otkriti trećoj strani, osim ako to nije u javnom interesu – piše u odogovoru Agencije Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Agencije su takođe poručili da se na ovaj način narušava ljudsko dostojanstvo zaposlenih jer se svi zaposleni stavljaju pod sumnju:

– Mišljenja smo, da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović, koji je potencirao provjeru svih diploma zaposlenih, nije krio razočarenje instrukcijom iz Agencije.

– Rečeno nam je da nemamo pravo provjeravati diplome jer narušavamo pravnu sigurnost. A, ako imamo lažne diplome, to ne narušava pravnu sigurnost – zapitao se Vehabović u izjavi za agenciju Patria.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA