Woody Allen tuži Amazon Studio za 68 miliona dolara!

507

Filmski reditelj Woody Allen podnio je tužbu u iznosu od 68 miliona dolara protiv Amazon Studia.

U tužbi se navodi da streaming studio odbija da ispuni svoj dio dogovora o produkciji četiri filmska naslova zbog navodnih optužbi da je reditelj prije 25 godina seksualno zlostavljao svoju kćerku Dylan Farrow, koje su ponovo isplivale na površinu pojavom #MeToo pokreta 2017. godine.

U svojoj tužbi Allan navodi da je Amazon odbio da objavi njegov film “A Rainy Day in New York” iako je film završen još prije šest mjeseci.

– Amazon je svoje povlačenje iz ugovora pokušao opravdati navođenjem 25-godišnje, neosnovane optužbe protiv Allena, ali za tu tvrdnju Amazon je znao i puno prije sklapanja ugovora s rediteljem. Izneseni navod ne pruža osnovu kompaniji za raskid ugovora – navodi se u tužbi.

Naime, reditelj tvrdi da se još u decembru 2017. godine sastao s šefovima Amazon Studios, Jasonom Ropellom i Mattom Newmanom, kako bi raspravili o mogućem negativnom publicitetu, piše Variety.

U to vrijeme rastao je pokret #MeToo koji je negativno uticao na ugled reditelja. U istom tom periodu uz studio su se vezale negativne objave o neprofesionalnom ponašanju tadašnjeg voditelja Roya Pricea. Zbog velike količine negativnog publiciteta u januaru 2018. glavni savjetnik Amazon studija, Ajay Patel, predložio je da se projekcija filma “A Rainy Day in New York” pomakne na 2019. godinu, na šta je reditelj pristao.

Zbog povrede stavki iz ugovora, ali i posljednjih dogovora s vođstvom studija, reditelj putem tužbe traži 68 miliona dolara minimalnih zagarantovanih isplata koje su ujedno i protuvrijednost četiri ugovorena filma, uz naknadu advokatskih usluga i štete.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA