Vodostaj rijeke Save u Gradišci prema posljednjim mjerenjima iznosio je 613 centimetara i ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod nivoa kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava.

Posljednje mjerenje izvršeno je u 14. Redovne mjere odbrane od poplava u Gradišci uvode se kada vodostaj Save dostigne 700 centimetara, dok se vanredne uvode na 730 centimetara.

Sutra se očekuje stagnacija

Šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević rekao je da redovno prate stanje na terenu i da se u toku sutrašnjeg dana očekuje stagnacija vodostaja Save.

Knežević je istakao da redovno prate i stanje u nebranjenom području, u selima Orahova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška i Orubica i dodao da su planinske rječice koje imaju bujični karakter, Lubina, Jablanica i Vrbaška u svojim koritima i da nisu poplavile poljoprivredne površine.

– Civilna zaštita spremno je ušla u 2019. godinu, raspolaže sa gotovo 15 000 vreća, pet čamaca sa pentama i dovoljnom količinom čizama i kabanica – izjavio je Knežević.

Prema njegovim riječima, na području opštine Gradiška u toku prošle godine urađena je sanacija nasipa u dužini od pet kilometara u mjesnim zajednicama Bok Jankovac i Mačkovac.

Radi se na sanaciji nasipa

– Radovi na sanaciji nasipa biće nastavljeni i ove godine, renovirane su crpne stanice Kej i Dolina, a u planu je i renoviranje crpne stanice Matura – naglasio je Knežević, dodajući da je u 2019. u planu početak realizacije projekta čišćenja obale rijeke Save od minsko-eksplozivnih sredstava kako.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je u toku martovskih poplava prošle godine dostigao nivo od 887 centimetara, kada je poplavljeno nebranjeno područje u mjesnim zajednicama Oragova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška i Orubica.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA