Vođa “kavačkog klana” izručen Crnoj Gori!

548

Slobodan Kašćelan (55) iz Kotora, označen kao jedan od vođa “kavačkog klana”, izručen je danas Crnoj Gori.

Kako prenosi Radiotelevizija Crne Gore, Kašćelan je iz Češke avionom prebačen na aerodrom u Golubovcima. Iz Uprave policije dodaju da su u ekstradiciji su učestvovali i specijalci SAJ-a i Posebne jedinice, koji su sproveli osumnjičenog u zatvor.

On je sredinom decembra prošle godine uhapšen u Pragu. Imao je kod sebe dva pasoša, francuski i kosovski, na ime Slobodan Perić. Odmah nakon hapšenja u Prag su doputovali crnogorski istražioci, ali je vođa Kavčana odbio da razgovara sa njima.

Dva dana kasnije češki mediji objavili su video snimak akcije hapšenja, čime su demantovane spekulacije da se sam predao.

Prije Kašćelana, u septembru je u Turskoj uhapšen Jovan Vukotić, koji važi za vođu škaraljskog klana.

Kako je saopšteno, Slobodan Kašćelan se traži zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. On je osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine sa predumišljajem pokušao da liši života I. M.

– Takođe, Kašćelan se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je on krajem maja 2010. godine, na području opština Kotor, Tivat i Budva, organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu – saopštio je Interpol.

Kako kažu, Kašćelan je formirao ozloglašeni “kavački klan” radi krivičnih djela iznuda, zelenašenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, proizvodnje i dilanja droge, omogućavanje uživanje opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim sarađivalo više policija iz nekoliko evropskih država.

– Svakodnevna saradnja ostvarena je sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i tzv. Kosova, što je rezultiralo utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu, a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke – saopštio je Interpol.

U toku je dalja komunikacija sa nadležnim organima Češke oko određivanja ekstradicionog pritvora po međunarodnoj potjernici, u cilju izručenja Kašćelana Crnoj Gori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA