Vlas: Holandija nije kriva za smrt 300 muslimana u Srebrenici!

416

Pol Vlas, holandski državni tužilac, pozvao je Vrhovni sud u toj zemlji da odbaci presudu, kojom je država Holandija označena kao krivac za smrt 300 muslimana u Srebrenici 1995. godine.

– Država Holandija se pogrešno smatra odgovornom za smrt 300 muškaraca i dječaka tokom masakra u Srebrenici 1995. godine – rekao je Vlas, prenio je portal “Dač njuz”.

On je dodao da su holandski vojnici djelovali u ratnoj situaciji i da su morali da donesu odluku pod najvišim pritiskom i prijetnjom oružanog sukoba. Vas tvrdi da zbog toga odluka nižeg suda ne može da bude održiva.

– Bilo bi drugačije da su holandski vojnici znali da će se ti ljudi suočiti sa smrću. Ali to nije bio slučaj – rekao je on.

Rojters piše da će sud uzeti njegov stav u obzir kada bude donosio konačnu odluku 19. aprila ove godine.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće holandskog suda proglasilo je ovu državu djelimično odgovornom za smrt oko 300 muškaraca tokom rata u Srebrenici 1995. godine. Odluka apelacionog vijeća je potvrda presude iz 2014. po kojoj su, kako se navodi, pripadnici mirovnog bataljona UN iz Holandije “mogli da znaju da će muslimanski muškarci i dječaci koji su tražili utočište u Potočarima biti ubijeni ako budu natjerani da izađu iz dijela pod zaštitom UN”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA