Vlada planira povećanje plata u RS!

866

Vlada i ove godine planira povećanje plata u Srpskoj, a tako nešto biće obezbijeđeno kroz poreska rasterećenja i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, tvrdi ministar finansija, Zora Vidović.

– Kontinuirano se pravi analiza stanja, kako bi se utvrdila mogućnost povećanja plata – potvrdio je i premijer Radovan Višković.

Nakon analize će, kaže, biti poznati svi detalji, između ostalog i to na koga će se povećanje odnositi.

– Kad budemo napravili kompletan aranžman, da vidimo iz kojih izvora to možemo, u kom obimu idemo sa povećanjem i kome idu ta povećanja, onda ćemo na vrijeme obavijestiti javnost – kaže Višković.

U Udruženju poslodavaca poručuju da su pregovori sa Vladom već u toku. U narednih nekoliko dana bi, uvjereni su, trebalo da se definišu mjere kojim će se omoućiti povećanje plata.

– Potrebno je izmijeniti poreske propise i očekujemo u narednoj godini da će biti smanjenje oporezivanja rada i samim tim doći će i do povećanja plata u Republici Srpskoj – ističe Saša Aćić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Vlasti u Srpskoj intenzivno rade i na povećanju prosječne plate na 1.000 maraka, poručuje ministar rada, Duško Milunović. Za tako nešto, tvrdi, Republika Srpska ima kapacitete

– Ja sam siguran da u Republici Srpskoj ima dovoljno prirodnih resursa, šuma, žitnih polja, energetskih potencijala, koji uz izuzetne ljudske resurse, mogu da obezbijede ukupni ekonomski napredak – kaže Milunović.

Vlada Republike Srpske je plate svim radnicima povećala sredinom prošle godine. Smanjen je tada oporezivi dio plate, a Vlada se, u te svrhe, odrekla 60 miliona. Dvadeset miliona maraka za prošlogodišnje povećanje plata, izdvajaju lokalne zajednice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA