Čak i ukoliko vježbamo redovno i znamo kako se vježbe pravilno rade, veoma često se dešava da nam se potkradaju sitne greške.

One mogu da umanje rezultate vježbanja, a, u najgorem slučaju, mogu dovesti i do povreda.

Dakle, ako osjećate da grupa mišića koju vježbate “ne radi”, ili osjećate bol u bilo kom dijelu tijela, preporučujemo vam da preispitate način na koji trenirate.

Po iskustvu trenera u fitnes centrima, najčešće griješimo kada radimo vježbe za trbušnjake. A evo i najčešćih grešaka.

Plank

Plank je veoma efikasna vježba i angažuje gotovo sve mišiće tijela ukoliko je radimo pravilno. Najčešća greška je nedovoljno angažovanje trbušnih mišića što dovodi do toga da opterećujemo donji dio leđa.

Kako ispraviti: razlog ove greške mogu biti nedovoljno jaki trbušni mišići. Zbog toga je prvo potrebno da ojačamo trbušne mišiće, pa onda da počnemo da praktikujemo ovu vježbu. Da bismo to uradili, preporučujemo lakšu verziju planka. Umjesto na prste, oslonite se na koljena, uvucite stomak i ispravite leđa. Kada mišići leđa i trbušnjaci malo ojačaju, onda počnite da praktikujete plank.

Ruski tvist

Ruski tvist je vježba u kojoj sjedite i blago savijete noge u koljenu tako da pete jedva dodiruju podlogu i prste usmjerite ka gore. Ispravite leđa i blago ih nagnite nazad sa rukama savijenim u laktovima držeći odgovarajući rekvizit. Iz takvog položaja rotirajte torzo i ruke u lijevu i desnu stranu. Greška koja se javlja kod mnogih koji rade ovu vježbu je to što ne rotiraju torzo, već samo pomeraju ruke u lijevu i desnu stranu.

Kako ispraviti: Najbolje je da vježbu radite pred ogledalom kako biste bili sigurni da se vaš ceo torzo rotira.

Trbušnjaci

Dok radimo trbušnjake veoma često osjećamo bol u vratu. Zbog nedovoljnog angažovanja trbušnih mišića mi počinjemo da “vučemo” vratom što opterećuje vratne pršljenove, smanjuje unos kiseonika jer nas sprečava da normalno dišemo.

Kako ispraviti: Vrat ne smijete savijati na napred, odnosno bradu morate držati što dalje od grudi. Takođe, možete vrat poduprijeti prstima i glavu fiksirati rukama kako se ne bi savijala na napred.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA