Upozorenje zbog opasnosti od poplava

432

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorio je da postoji opasnost od izlijevanja rijeka iz korita s obzirom na prognozirane vremenske uslove.

To se odnosi na pritoke Neretve, slivove Cetine, Kupe, Une, te gornji dio sliva rijeke Bosne, Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac jutros je iznosio 298 centimetara. Kada je nivo vode narastao na 280 cm, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava.

Za sada su svi vodotoci u okviru normalnih granica i nije zabilježeno izlijevanja rijeka iz korita.

Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nepogode izazvane snježnim padavinama, i to za grad Livno, te opštine Kladanj, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

U Glamoču, Bosanskom Grahovu i Kupresu trenutno se vrši čišćenje snijega do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je neko životno ugrožen.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovog vikenda i u prvim danima sljedeće sedmice očekuje oblačno vrijeme sa puno kiše, jakim vjetrovima i neobično visokim temperaturama za februar. Nabrojani faktori znatno utiču na porast vodostaja rijeka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA