Učenik iz Zadra na tijela vršnjaka žigosao slovo “U”

558

Učenik prvog razreda srednje Upravno-birotehničke škole u Zadru upaljačem je žigosao slovo “U” na rame jedne učenice i na vrat jednog učenika uz poruku da se sada mogu hvaliti da su ustaše.

Međutim, još veći skandal je ponašanje direktora škole koji je sve ocijenio običnom dječijom igrom.

Za slučaj se ne bi ni saznalo da nije reagovao otac povrijeđene djevojčice, prenijeli su mediji.

Žigosanje učenika i učenice u zadarskoj srednjoj školi za direktora je dječja igra, mali incident oko kojeg mediji prave senzaciju. Jer po njemu, to o čemu izvještavaju nije se ni dogodilo.

– To nije istina, to moram reći nažalost da to nije istina. To je bila obična dječja igra, to je samo bilo prislanjanje vrućeg upaljača. Sigurno – tvrdi direktor škole Jozo Dragić.

Jasno vidljivim slovom “U” hvalio se i sam učenik koji se, smatra prvi čovjek škole, tek zaigrao upaljačem. U školi koja je, smatra, bila najbolja dok nije počela primati djecu s poteškoćama.

– Ali eto, zadnjih godina otkad su se počeli direktno upisivati učenici sa različitim poteškoćama, posebnim uslovima i eto, takvi se mali incidenti događaju – nastavio je da “lupa” Dragić.

Resorno ministarstvo je u školu poslalo inspekciju, pravobranilac za djecu rekla je da izjave direktora začuđuju jer je svako nasilje neprihvatljivo, a resorni ministar Nada Murganić jasno poručilo da je direktor krivo postupio.

– Škola je to svakako morala prijaviti, i policiji, i roditeljima i Centru za socijalnu rad – smatra Murganić.

A policija je za slučaj saznala iz medija. Tvrde da zasada nema potrebe za privođenjem maloljetnika, a na pitanje može li se istraga proširiti i na eventualno podsticanje mržnje s obzirom na to da je žigosana djevojka albanske nacionalnosti, uslijedio je odgovor:

– Ovo kriminalističko istraživanje sigurno će nam dati odgovore na sva pitanja. Istraga će utvrditi radi li se o diskriminaciji po bilo kakvoj osnovi – naveli su u policiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA