U zatvor zbog prijetnji novinarki

410

Podgoričanin Zdravko Gojković osuđen je na tri mjeseca zatvora, zato što je u martu prošle godine ugrozio bezbjednost novinarke “Vijesti” Jelene Jovanović.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Larise Stamatović Mijušković. Obrazlažući odluku, ona je rekla da se riječi optuženog upućene novinarki “Drugačije ću ja sa vama, znam kako ću” ne mogu posmatrati kao izolovane, već da se mora u obzir uzeti kompletan događaj, pa i osjećaj ugroženosti koji je tom prilikom imala Jovanovićeva.

– Posebnu prijetnju predstavlja to što je optuženi povišenim tonom novinarki poručio da se pazi – izjavila je sudija.

Prema ocjeni suda, navodi optužnice dokazani su i iskazima Jovanovićeve i njene koleginice Tine Popović.

Prilikom odmjeravanja kazne, navodi se da je sud kao olakšavajuću okolnost uzeo porodične prilike Gojkovića, da je otac jednog djeteta, a kao otežavajuću, njegovu višestruku osuđivanost.

Po izlasku iz zgrade suda i branilac optuženog i Gojković odbili su da komentarišu presudu. Punomoćnik novinarke Jovanović, advokat Damir Lekić rekao je da je bila očekivana presuda u dijelu dokazivanja krivice optuženog.


Osuđujuća presuda u ovom predmetu važna je za sve nas koji radimo ovaj posao, jer su prijetnje i uvrede koje doživljavamo gotovo svakodnevne
Jelena Jovanović

– Svi dokazi bili su i više nego dovoljni da se oglasi krivim i osudi na način kako je to urađeno. Smatram da je ta kazna blaga, ali, što se tiče moralne satisfakcije, nama je to u redu, jer smo od starta govorili da nije bitno koliko će da bude osuđen, već samo da se utvrdi njegova krivica.

Gojković je optužen da je 22. marta 2018. godine, nakon što mu je novinarka Jovanović rekla da ne može da skloni tekst sa portala, već da ima pravo da reaguje ili demantuje tvrdnje iz teksta, gurnuo novine sa stola i rekao joj: “Drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću”, a potom joj i poručio da se pazi.

U odbrani pred sudom tvrdio je da nije htio da ugrozi bezbjednost novinarke, dok je ranije, pokušavajući da se nagodi sa tužilaštvom, priznao izvršenje krivičnog djela. Kako nagodba nije uspjela, slučaj je završio na sudu.

Novinarka Jelena Jovanović prethodno se oglasila, ističući da joj je jedini cilj bio da dokaže istinu.

– Od dana kada je Gojković došao u redakciju “Vijesti” i prijetio mi, jedini cilj mi je da pred sudom dokažem istinu, a to je da je višestruko osuđivani kriminalac na mom radnom mjestu ugrozio moju i bezbjednost mojih kolega. To je i sam priznao dva puta nudeći tužiteljki da sporazumno prizna krivicu. Osuđujuća presuda u ovom predmetu važna je za sve nas koji radimo ovaj posao, jer su prijetnje i uvrede koje doživljavamo gotovo svakodnevne – zaključila je Jelena Jovanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA