U Venecueli protesti i vlasti i opozicije

480

Predsjednik venecuelanskog parlamenta i opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika, pozvao je svoje pristalice da se danas vrate na ulice širom zemlje. Maduro ne ostaje “dužan”.

Samoproglašeni predsjednik traži podršku kako bi se pojačao unutrašnji pritisak na formalnog predsjednika Nikolasa Madura da napusti tu funkciju.

S druge strane, Madurova socijalistička vlada pozvala je svoje pristalice da izađu na ulice, mašući zastavama, kako bi proslavili 20 godina od Bolivarske revolucije, koju je predvodio nekadašnji predsjednik Ugo Čavez.

Madurove pristalice nakon poziva počele su da izlaze na ulice Karkasa.

Trenutno se u Karakasu okupilo na dva protesta, za i protiv vlasti predsjednika Venecuele Nikola Madura nekoliko hiljada ljudi.

Demonstranti na protestu opozicije žele da podrže svog lidera Gvaida koji se 23. januara proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, dok se istovremeno organizuje protest podrške Madura.

Na protestu opozicije okupljeni skandiraju “Sloboda” i nose plakate sa precrtanim portretom predsjednika Venecuele.

Demonstranti koji podržavaju vlasti pretežno nose crvenu odeću.

Skupovi se održavaju na dan kada je 1999. godine na vlast došao Ugo Čavez, koji je preminuo 2013. godine a čiju politiku Maduro tvrdi da je nastavio.

Zbog demonstracija dvojice rivala, koje se održavaju u vrijeme političke krize u zemlji, prijeti rizik od izbijanja nasilnih sukoba između opozicije i bezbjednosnih snaga, upozorava AP.

U međuvremenu, na Tviteru se oglasio američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton koji je naveo da SAD planiraju da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos tome što Maduro odbija da prihvati pomoć.

On je to napisao nakon što je Gvaido, koga SAD smtraju legitimnim predsjednikom, rekao da će se suprotstaviti vladinoj zabrani pomoći i prihvatiti velike konvoje lijekova u Venecuelu, uz pomoć susjednih zemalja.

– U skladu sa zahtjevom privremenog predsjednika Huana Gvaida, i u konsultaciji sa njegovim zvaničnicima, SAD će mobilisati i transportovati humanitarnu pomoć – lijekove, hirurške zalihe i prehrambrene dodatke za narod Venecuele. To je vrijeme za Madura da se skloni s puta – rekao je Bolton.

Prethodno je američki potpredsjednik Majk Pens poručio na jednom skupu u Floridi da je vrijeme za dijalog o Venecueli prošlo, ali da su sve opcije na talonu.

– Ovo nije vrijeme za dijalog. Ovo je vreme za djela. Došlo je vrijeme da se jednom za svagda okonča Madurova diktatura – rekao je Pens, prenosi Rojters.

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido izjavio je juče da je sa poštovanjem odbio ponude predsjednika Meksika i Urugvaja da pregovaraju sa predsjednikom Nikolasom Madurom.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog mjeseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

On je poručio da je spreman na dijalog i moguće posredovanje strane države u izborima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA