U Srbiji bi danas samo tri stranke prešle cenzus

363

Kada bi se vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održali u nedjelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 55 odsto glasova, a samo još dvije liste prešle bi cenzus.

To je pokazalo najnovije istraživanje agencije “Faktor plus”, a u odnosu na istraživanje koje je agencija radila prije mjesec dana, rejtinzi se nisu znatnije mijenjali – naprednjaci i dalje imaju natpolovičnu većinu, Savez za Srbiju ima 13,6 odsto, socijalisti 10, dok su svi ostali daleko ispod granice cenzusa od pet odsto.

Istraživanje je pokazalo da bi radikali osvojili 4,2 odsto, PUPS 3,4 odsto, SPAS Aleksandra Šapića 2,9 odsto, PSG 2,5 odsto, DSS 2,3 odsto glasova…

Vladimir Pejić iz agencije “Faktor plus” kaže da u vrhu liste nema većih promjena, ali da je zabilježen rast Pokreta slobodnih građana za jedan procenat u odnosu na prošli mjesec, što, kako kaže, vjerovatno ima veze sa izborom Sergeja Trifunovića za predsjednika.

On dodaje da se iz istraživanja vidi da uticaj protesta još nije toliki da bi bilo znatnijih promjena u rejtinzima.

– Ljudi koji protestuju su vjerovatno i ranije bili protiv Aleksandra Vučića, među njima nema onih koji su promijenili stav, pa zato i nema rasta opozicije – objašnjava Pejić te dodaje da opozicija, da bi bila jača, ide na homogenizaciju, ali da zbog prevelikih međusobnih razlika to ide dosta teško.

Prema njegovim riječima, kada se sabere ostatak opozicije, onih opcija koje nisu u SzS, mogao bi da se napravi dobar rezultat.

On smatra da je eventualno moguće govoriti o još dva bloka.

– U jednom bi mogli da budu Šapićev SPAS, DSS i eventualno neke manje organizacije i to bi moglo da se pokaže efikasnim. Potcijenjivanjem ovog bloka SzS rizikuje da izgubi znatno biračko tijelo. S druge strane, od građanske, proevropske opcije sve stranke bježe i tu imamo prazan prostor. Nema to veze samo sa Kosovom i EU, već sa ekonomijom – kaže Pejić.

Kako objašnjava, kandidati za taj blok su “istrošeni LDP i LSV, neki nasljednici pokreta DJB i prepoznaje se u SzS, ali u tragovima”. Istraživanje je pokazalo i da je, na pitanje “da li ste za bojkot izbora koji predlažu pojedine opozicione grupacije”, samo 17,6 odsto ispitanika potvrdno odgovorilo, dok je 7,3 odsto “za” ukoliko sve opozicione stranke budu učestvovale u bojkotu.

S druge strane, nešto više od 70 odsto nije za bojkot.

– Nešto više od 20 odsto onih koji bi izašli su “za” bojkot. To korespondira s onima koji bi glasali za SzS, SDS Borisa Tadića, PSG, dio DS S. Tako je u ovom trenutku. Međutim, ako bi neko od njih odlučio da ipak učestvuje, taj procenat bi bio znatno niži. Sa dvadesetak odsto onih koji bi bojkotovali, vlast bi i dalje imala legitimitet – navodi Pejić.

Na pitanje da li ste za bojkot rada parlamenta, 69 odsto je odgovorilo negativno, 18,8 odsto je “za”, a “za, ukoliko sve stranke opozicije učestvuju” je 5,2 odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA