U RS od gripa preminulo 37 osoba

505

Broj žrtava gripa u Republici Srpskoj popeo se na 37, a iz Instituta za javno zdravstvo RS je saopšteno da je po jedan pacijent preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, te bolnicama u Bijeljini, Zvorniku i Gradišci.

Dodali su da je riječ o osobama srednjeg i starijeg životnog doba, sa brojnim komorbiditetima, koje nisu bile vakcinisane.

– Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju u Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije – istakli su u institutu i podsjetili građane da je neophodno primjenjivati mjere lične, kao i higijene prostora, te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

Prvi smrtni slučajevi od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija u Srpskoj Institutu za javno zdravstvo prijavljeni su 21. januara.

Zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija zabranjene su posjete na odjeljenjima UKC RS na kojima se zbrinjavaju trudnice, porodilje i djeca. Iz UKC-a su u petak istakli da je menadžment te zdravstvene ustanove, nakon konsultacija sa načelnicima Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Klinike za dječje bolesti te timom za intrahospitalne infekcije, zabranio posjete iz preventivnih razloga.

Posjete pacijentima zabranjene su i u Opštoj bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini. Direktor bolnice Siniša Maksimović rekao je da je ta odluka donesena s ciljem sprečavanja širenja virusa i zaštite pacijenata.

– Odluka o zabrani posjeta donesena je 6. februara na prijedlog Tima za sprečavanje i suzbijanje intrahospitalnih infekcija – rekao je Maksimović.

Posjete su ranije zabranjene i u bolnicama u Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Doboju, Trebinju i Foči.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA