Tužna priča mlade teniserke Oleksandre Olijnikove

699

Ukrajinka Oleksandra “Saška” Olijnikova (18) prije sedam godina doselila se kao izbjeglica sa porodicom u Hrvatsku, gdje je dobila pasoš i nadu da će ostvariti svoje teniske snove.

Njena porodica spajala je kraj sa krajem, živjeli su u ruševinama i snalazili se kako su znali i umjeli. Uprkos sve tome Oleksandra je, uz pomoć svog oca, Sare Erani i njenog brata uspjela nekako pronaći svoj put prema profesionalnom tenisu. Niko je nije htio trenirati besplatno, što i nije toliko čudno, pa je Saška provodila dane moleći za neki set vršnjake i vršnjakinje koji su imali normalne treninge.

Tada je njen otac, koji nikad nije bio profesionalni igrač niti trener, odlučio postati upravo to, ne bi li od svoje kćerke napravio teniserku. I uspio je. Sara Erani je pomogla sa opremom i Oleksandra je konačno imala uslove za igrati tenis.

Vrlo brzo došli su i rezultati, na juniorskom nivou bila je daleko bolja od bilo koje domaće juniorke, čak je uspjela prošle godine i osvojiti ITF u Grčkoj, na koji je s ocem došla bez novca za povratak, te ih je “kući” doslovno vratio novac koji je osvojila na turniru. Tada je njen rezultat prepoznat te je ušla u program za podršku sportistima izbjeglicama (IOCRAS). Neka finansijska pomoć konačno je stigla i Oleksandra je napokon mogla uživati u tenisu, bez tereta egzistencijalne krize.

I kad se činilo da sve ide u pravom smjeru, novi šok. Saška je zajedno sa svojom porodicom odlučila otići korak dalje i zatražiti dodatnu podršku Hrvatskog Teniskog Saveza. Budući da su je oni ignorisali, obratila se medijima (Jutarnji List) i javno iznijela svoj problem, te želju da kao ubjedljivo najbolja teniserka svoje generacije u Hrvatskoj dobije značajniju podršku i pomoć HTS-a od one koju trenutno ima, kao npr. pozivnice za turnire, pristup većem broju terena, veće sudjelovanje u raznoraznim aktvnostima.

Iako je osvojila je ITF, ušla u TOP 800 na VTA ljestvici i sve to za neke dvije godine rada s amaterskim trenerom, sve to nije bilo dovoljno da dobije pomoć, a ni to nije najgora stvar koja ju je zadesila.

Ne samo da nije dobila podršku saveza, već je ubrzo nakon izlaska u javnost Oleksandra izbačena iz U-18 tima Hrvatske, kao i iz svih ostalih programa HTS-a, a neko je pritom poslao IOCRAS-u dopis kako je Olijnikova državljanin Hrvatske, te da kao takva nema više pravo sudjelovati u programu za izbjeglice, pa je tako izgubila i onu finansijsku pomoć koju je imala do tada.

Olijnikova je državljanstvo dobila upravo na temelju dobrih rezultata, potpomognutih finansijskom pomoći IOCRAS-a, a sada zbog tog državljanstva ponovno nema ništa.

Očajna Oleksandra ponovno je izašla u javnost preko “twitlonger”-a, gdje doslovno moli prijatelje da joj plate kartu do Antalije, gdje se održava ITF turnir. Ne traži novac, samo kartu, jer novac namjerava zaraditi na turniru. Pritom ističe da je službeno dostupna igrati za bilo koji savez u svijetu koji neće sabotirati njenu karijeru.

Cijeli post pročitajte ovdje. Tekst je preuzet sa Fejsbuk stranice “Vragolasti tenis“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA