Trivićeva insistira na provjerama diploma u Srpskoj

623
Jelena Trivić

Nakon pokrenute revizije diploma u federalnim javim ustanovama, pojavila se inicijativa za provjerom istih u javom sektoru Republike Srpske.

Ni prethodna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nije mogla da prođe bez priče o kupljenjim diplomana, kao ni bez međusobnih optužbi poslanika.

Ipak, ovaj put su otišli korak dalje, jer je narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, kroz poslaničko pitanje zatražila spisak zaposlenih u javnom sektoru, zajedno sa njihovom odgovarajućom stručnom spremom i diplomama.

Neće stati na ovome

Trivićeva objašnjava da je svjesna da je ovo mnogima bolna i osjetljiva tema, ali naglašava da svakako njena ideja neća ostati na poslančikom pitanju.

– Imam plan kako će provjera dalje ići, ali ću o tome kasnije, kada dobijem odgovore. Znam da na ovome neću stati – najavljuje Trivićeva.

– Dužni su da mi dostave podatke u roku od 30 dana. Dalje ću krenuti u inicijativu da Ministarstvo prosvjete i kulture, te nadležni inspektorati, provjere diplome sumnjivog porijekla – objašnjava Trivićeva.

Kaže da ljude godinama tišti ovaj problem, te da očekuje podršku, jer ipak je najviše onih koji su diplome stekli na pošten način.

– Vjerovato će inicijativa ići u tom pravcu da tražim podršku od kolega poslanika. Voljela bih da svi to podrže, jer sam primjetila da je ta tema bolna zato što svako u okruženju ima nekog s lažnom diplomom, a nadređen je u nekoj ustanovi i iznad je onih koji su diplomu stekli na pošten način – kaže ona.

Nebojša Vukanović

Podršku već ima od kolege Nebojše Vukanovića, koji je u NSRS najglasniji kada su u pitanju sporne diplome.

– Svakako da ću podržati, jer su kupljenje diplome jedan od uzroka lošeg stanja u državi. Ako vlada ne može da provjeri sve službenike, može bar ljude na rukovodećim funkcijma, odnosno direktore, ministre, načelnike – smatra on.

Dodaje da bi se svašta našlo kada bi ova inicijativa zaživjela.

– Siguran sam da bi se našlo svašta, jer znam da ima „širokobrijeških đaka“ koji glume inženjere. Ne vidim zašto bi bio problem uzeti diplomu, vidjeti godinu na njoj, te uporediti sa spiskom studenta te godine na navedenom fakultetu. To se može završiti za 24 sata, ali, problem je što smo korumpirana država – kaže Vukanović.

Denis Šulić

“Svi ljudi koji su se edukovali za određene vrste posla moraju imati validnu diplomu, bilo da rade u privatnom ili javnom sektoru”, rekao je mladi poslanik SNSD, Denis Šulić.

Komentarišući moguću reformu diploma u javnom sektoru, on je objasnio da će, ako ova inicijativa dođe do Narodne skupštine Republike Srpske, sigurno da je podrži.

– Sugurno ću podržati provjeru diploma, a video sam iz medija da je i ministar Srđan Rajičević najavio reviziju diploma u njegovom ministarstvu, što je svakako pohvalno – rekao je Šulić.

Podsjećamo, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da resorno ministarstvo razmatra pokretanje inicijative u okviru koje bi bila provjerena vjerodostojnost diploma zaposlenih u institucijama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA