Bendovi Stray Dogg iz Srbije, The Strange iz Hrvatske i Haiku Garden iz Slovenije nalaze se na listi 18 nominovanih albuma u trci za najbolji Evropski album 2018. godine, koju dodjeljuje IMPALA, najveća evropska asocijacija nezavisnih izdavača.

Nagrada “Evropski nezavisni album godine” je pokrenuta 2011. godine, zajedno sa godišnjom nagradom “Izvaredan doprinos evropskoj muzici”, povodom desete godišnjice organizacije IMPALA. Cilj ove nagrade je da prikaže širinu i raznolikost talenata nezavisnog sektora širom Evrope.

Lista sadrži nominacije autora na prostorima Evrope koji su predloženi zbog njihovog muzičkog, umjetničkog ili nekog drugog autentičnog kvaliteta. Uslov je da nominovani album mora biti objavljen na evropskoj nezavisnoj etiketi između januara i decembra u toku kalendarske godine. Prethodni dobitnici ove nagrade su Efterklang, Adele, The XX, Caribou, Guadalupe Plata, José Gonzalez, Agnes Obel i GURR.

– Ova nagrada je namijenjena najkvalitetnijem nezavisnom albumu ove godine. Ponovo imamo odličan i bogat uži izbor, koji nam insinuira na jednu ključnu činjenicu: nezavisna muzika nastavlja da očarava slušaoce. Sada je na žiriju da odluči ko će biti zaslužni pobjednik ove godine – kaže Helen Smith, predsjednica IMPALE.

Ovogodišnja novina je da će pored novčane nagrade za pobjednika neki od nominovanih biti izabrani da nastupaju na nekoliko festivala, kao što su M4Music u Švajcarskoj, C/O Pop u Kelnu, The Great Escape u Brihtonu, Primavera u Barseloni i MIDEM u Kanu.

Rezultati glasanja očekuju se krajem ovog mjeseca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA