Tramp ne odustaje od zida na granici sa Meksikom: Biće izgrađen!

444
GettyImages

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je u govoru o stanju nacije da će na granici izgraditi zid, koji je uzrok duboke političke podjele, i rekao da istrage koje pokreću demokrate mogu da nanesu štetu prosperitetu zemlje.

Tramp je govorio 82 minuta na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa i iznio svoje političke prioritete bez preciziranja detalja.

On je rekao da je pitanje migranata “urgentna naconalna kriza”, ali nije proglasio vanredno stanje na granici, što bi mu omogućilo da zaobiđe Kongers prilikom finansiranja izgradnje zida. Umjesto toga, on je pozvao demokrate i republikance da pronađu kompromis do 15. februara.

– U prošlosti je većina ljudi u ovoj sali glasala za zid, ali pravi zid nije nikada napravljen. Ja ću ga napraviti – rekao je predsjednik SAD.

Demokrate smatraju da bi zid bio neefikasan i predstavljao bacanje novca. Dok je Tramp govorio, član Predstavničkog doma iz redova demokrata Pramila Džejpal napisala je na Tviteru da se protivi zidu i da je “granica sigurnija nego ikada do sada”.

Tramp je upozorio, bez predstavljanja dokaza, da pokušaji demokrata da pokrenu istrage o njegovoj administraciji, zajedno sa mogućim učešćem SAD u ratovima u inostranstvu, mogu da ugroze ekonomiju SAD.

– U Sjedinjenim Državama se dešava ekonomsko čudo i jedina stvar koja to može da zaustavi su besmisleni ratovi, politika ili komične stranačke istrage – rekao je američki predsjednik.

U segmentu govora o spoljnoj politici, Tramp je posvetio najviše pažnje Sjevernoj Koreji, Kini, Venecueli, Siriji i Avganistanu i rekao da je moguć trgovinski sporazum sa Pekingom ukoliko Kina sprovede “stvarnu strukturnu promjenu”.

On je pozdravio mirovne napore svoje administracije i talibanskih pobunjenika u Avganistanu i rekao da bi sklapanje sporazuma omogućilo povratak kući dijela američkih trupa poslije 17 godina rata.

Tramp je pozdravio napredak u borbi protiv “Islamske države” u Siriji i ponovio da planira polačenje američke vojske iz te ratne zone, iako je američki general Džozef Votel ranije rekao da bi, ako se to desi, militanti ponovo ojačali.

– Velike zemlje ne vode beskrajne ratove – rekao je Tramp, čijem se planu o povlačenju trupa protive i mnogi republikanci.

Tramp je osudio poteze predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, koga Vašington i mnoge evropske zemlje smatraju nelegitimnim liderom poslije prošlogodišnjih spornih izbora.

On je najavio novi sastanak sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom u Vijetnamu 27. i 28. februara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA