Teksas: 300 sveštenika optuženo za seksualno zlostavljanje

325

U Teksasu je identifikovano oko 300 sveštenika i drugih crkvenih lica optuženih za seksualno zlostavljanje djece.

Ovo je jedna od najvećih grupa imena koje je Crkva objelodanila dok se suočava sa državnom i federalnom istragom vlasti zbog načina tretiranja višedecenijskih optužbi za seksualno zlostavljanje čiji su vinovnici sveštenici.

Imena je objavilo 15 katoličkih dijeceza. Ovaj potez je uslijedio nakon objavljivanja izvještaja velike porote u avgustu u Pensilvaniji u kome su iznijeti detalji svešteničkog zlostavljanja djece tokom sedam decenija. Optužbe se odnose na više od 300 sveštenika.

– Biskupi Teksasa odlučili su da objave imena tih sveštenika jer je to ispravno i pravedno, kao i da ponude pomoć i nadu onima koji su propatili – rekao je kardinal Danijel Dinardo iz dijeceze Galveston-Hjuston, koji je i predsjednik američke Katoličke biskupske konferencije.

Nakon objavljivanja izvještaja u Pensilvaniji, desetine drugih dijeceza širom SAD objavile su imena više stotina sveštenika i drugih lica koja su seksualno zlostavljala djecu. Neke države otvorile su svoje istrage zlostavljanja.

Oko 30 odsto stanovnika Teksasa izjašnjavaju se kao katolici.

U nekima od 15 dijeceza Teksasa zlostavljanje djece datira čak iz četrdesetih godina prošlog vijeka.

Nije poznato da li će objavljivanje imena rezultirati procesuiranjem. Većina sveštenika identifikovanih u Teksasu je umrla, što je slučaj u većini dijeceza širom zemlje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Наравно то су само они који су злостављали по најмање двадесет дјечака.То црква као и увијек води прецизну евиденцију.Озбиљна институција.

Comments are closed.