Štrajk advokata, traže 4,3 miliona duga! Kasipović: Danas milion KM!

348

Advokati u Srpskoj od danas zvanično ne idu na suđenja po službenoj dužnosti.

Obustava rada i zastupanja optuženih po službenim odbranama pred sudovima obavezna je za sve advokate, u skladu s odlukom Skupštine Advokatske komore RS, zbog milionskog duga za ovaj rad.

Milion sljedeće sedmice

Ministar pravde RS Anton Kasipović izjavio je da će danas biti isplaćeno oko milion maraka advokatima koji brane optužene po službenoj dužnosti, jer je za Srpsku i odbrane po službenoj dužnosti njihova uloga veoma važna.

– Skupština Advokatske komore biće održana sutra, a Ministarstvo pravde RS je od prethodne Skupštine komore analiziralo potraživanja advokata koji brane po službenoj dužnosti i na svako od pitanja imamo odgovore. U prošloj godini Vlada Srpske je na ime obaveza prema njima uplatila 2,4 miliona KM, a ove godine još 360 000 KM – rekao je Kasipović.

On je istakao da je nesporno da postoje obaveze prema advokatima i da neke datiraju od 2010. godine.

– Međutim, siguran sam da ćemo do kraja godine u cijelosti izmiriti obaveze prema advokatima i obezbijediti redovnu dinamiku isplate za postupanja po službenoj dužnosti. Sve što je trebalo uradili smo i zato vjerujem da ćemo riješiti ovo važno pitanje – dodao je Kasipović.

Štrajk će, po toj odluci, trajati dok se advokatima ne isplati cjelokupan dug za naknade i nagrade za rad od 4,3 miliona maraka, koji treba da im se isplati iz budžeta RS. Činjenica da je za sutra zakazana nova Skupština na kojoj će se razgovarati o ovoj situaciji ništa ne mijenja ako dugovi ne budu plaćeni, tvrde advokati sa kojima smo razgovarali uoči početka štrajka.

– Skupština je zakazana jer smo duboko vjerovali u obećanja da će dugovi biti izmireni. Još se može desiti da to bude recimo danas, da se novac uplati na račune. Mi hoćemo da izađemo u susret i da se može odmah odlučiti o stavljanju odluke o štrajku van snage i povratku u sudnice, ako se to dogodi. Ali, uslov je uplata svih dugovanja – kaže advokat Siniša Lopandić, koji je delegat u Skupštini Advokatske komore i jedan od pokretača inicijative za stupanje u štrajk.

Na pitanje kakvo je raspoloženje među advokatima, predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić kratko kaže da će se to vidjeti u subotu i da za sada nema novosti u ovoj situaciji.

U resornom Ministarstvu pravde, ipak, vjeruju da će sa Advokatskom komorom „naći način da, na kraju, ni ne dođe do bilo kakve obustave“.

– Vjerujemo da ćemo do takvog dogovora doći na već zakazanoj skupštini Advokatske komore RS – ističu iz ovog ministarstva.

Kako su i ranije rekli za Srpskainfo, analizirali su sva potraživanja advokata i pripremili način izmirivanja svih obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti, upravo da bi se riješila isplata dugova i omogućilo nesmetano funkicionisanje sudova. Smatraju i da, zbog toga, nema razloga za obustavu rada.

Podsjećamo, dug za rad advokata u odbrani po službenoj dužnosti od oko 4,3 miliona KM nastao je od 2010. do 2018. godine. Vlada RS je u budžetu za 2019. za to predvidjela oko 2,5 miliona KM, ali advokati traže isplatu punog iznosa.

“Advokati su nam važni”

– Odbrane po službenoj dužnosti veoma su značajne u postupanju sudova, a na ovakav pristup nas obavezuje i uvažavanje prema advokatima koji su službeno angažovani za ljude koji su optuženi i trebaju pravnu pomoć u zaštiti svojih prava – uvjeravaju u ministarstvu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA