Šta će donijeti sreću u godini Svinje?

542

Kineska Nova godina je skoro tu, a sa njom dolazi mnoštvo vjerovanja na osnovu kojih se može odrediti kako će narednih 12 mjeseci izgledati za svakoga od nas.

Čišćenje odjeće, korišćenje makaza kao i čišćenje podova su neke od lakših stvari koje bi trebalo u utorak da izbjegnemo, ali roditeljima će biti teže da za doček izbjegnu plač svoje male djece ili ženama da tokom cijelog dana ne izlaze iz kuće , piše britanski Telegraf.

Prema kineskom vjerovanju, raditi bilo šta od navedenog 5. februara – dana kada se dočekuje kineska Nova godina 2019. – dovešće do loše sreće za cijelu narednu godinu. Međutim, nije sve tako crno : Nova 2019. je godina Svinje, a ova životinja po istom vjerovanju simbolizuje bogatstvo, navodi britanski list.

Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, kineska Nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

Dekoracije su važan dio dolaska kineske Nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika.

Slično davanjima poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan dio tradicije.

Tokom dočeka kineske Nove godine akcenat je na porodičnom okupljanu i ljudi se, bez obzira na to gdje se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica, piše nedeljnik Njuz.

Nova odjeća, koja se nosi na Novu godinu, i bogata novogodišnja trpeza za novogodišnju večeru, treba takođe da doprinesu da naredna godina bude srećna i uspješna. Takođe slanje novogodišnjih čestitki je dio tradicije za kinesku Novu godinu, piše danas Ekonomik Tajms.

Kineska Nova godina naziva se još i “Proljećni festival” i “Lunarna nova godina”, jer dolazi u proljeće i datirana je na osnovu kineskog lunarnog kalendara.

Svaka kineska Nova godina označena je kao “godina” jedne od 12 životinja kineskog horoskopa, a ta životinja treba da obilježi godinu koja nastupa i sve one koji su rođeni u njoj.

Kineska Nova godina je najvažniji godišnji festival za sve ljude kineskog porijekla širom svijeta.

Proslavlja se više od 1000 godina, možda i mnogo duže, a tradicije koje su uključene su duboko ukorijenjene u kineskoj kulturi, za mnoge je to takođe i vjerski praznik, ispunjen molitvama, darivanjem i drugim činova religijske posvećenosti, navodi Ekonomik Tajms.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA