Srpska: Više od 5 000 ljudi godišnje oboli od raka

268

Maligne bolesti su među vodećim uzrocima umiranja stanovnika Republike Srpske, u kojoj se godišnje registruje više od 5 000 novooboljelih.

OOve podatke je otkrila specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Slađana Šiljak, povodom 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv raka.

Šiljak je dodala da je u 2017. godini 20,6 odsto svih smrtnih slučajeva bilo uzrokovano malignim bolestima koje su učestalije među muškarcima (12 odsto), u odnosu na žene (8,6).

Prema njenim riječima, u Srpskoj svake godine od posljedica ove teške bolesti liječi se više od 7 000 oboljelih.

– Žene najčešće obolijevaju od karcinoma dojke 33,5 odsto, grlića materice 22,9 odsto, debelog crijeva i rektuma 16,7 odsto, dušnika, bronhija i pluća 11,8 odsto i štitne žlijezde 11,4 odsto – precizirala je Slađana Šiljak.

Kako je navela, kod muškaraca je najučestaliji karcinom dušnika, bronhija i pluća 17,9 odsto, kolona i rektuma 12,9 odsto, prostate 9,6 odsto, mokraćne bešike 6,5 odsto i želuca 5,6 odsto.

Ona je podsjetila da su rizični faktori za nastanak malignih bolesti korištenje duvana, alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti.

– Zdravstveni sistem i zdravstveni radnici uložili su mnogo napora da budu prepoznati rizici za zdravlje među stanovništvom Republike Srpske i da budu redukovani. Porodična medicina pruža osnovne informacije i uputstva pacijentima o prevenciji i kontroli nezaraznih bolesti, među kojima su znatno zastupljene i maligne bolesti – naglasila je specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Šiljak je rekla da su redovni pregledi, antropometrijska mjerenja, mjerenja šećera i holesterola u krvi osnovni parametri za dijagnostiku nezaraznih bolesti.

Slađana je istakla i da se u svrhu prevencije karcinoma grlića materice preporučuju redovni ginekološki pregledi za žene od 25 do 60 godina.

– Za žene starije od 40 godina preporučuju se redovni mamografski pregledi, a za starije od 50 godina pregledi stolice na okultno krvarenje i digitorektalni pregledi u svrhu ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva i rektuma – zaključila je Slađana Šiljak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA