Srbija: Gripa odnijela 15 života u ovoj godini!

432

U Srbiji je, od početka godine, evidentirano 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom, objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Prijavljeno je ukupno 84 969 oboljelih od oboljenja sličnih gripu, a epidemije gripa su proglašene na teritoriji Pirotskog i Zlatiborskog okruga, naveo je “Batut” na svom sajtu.

Od 28. januara do 3. februara u Srbiji je evidentirano 15 732 slučaja oboljenja sličnih gripu, a najveći broj oboljelih su djeca u uzrasnoj grupi do četiri godine.

U toj sedmici registrovan je “srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost” i konstatovano da je epidemiološka situacija u vezi sa gripom “u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period godine”.

Potvrđeni slučajevi gripa su sa područja Beograda, kao i Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog okruga, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog i Zlatiborskog okruga.

Grip je potvrđen i na području Šumadijskog, Moravičkog, Raškog, Pirotskog, Braničevskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Mačvanskog, Borskog, Sremskog, Topličkog, Zaječarskog i Pčinjskog okruga.

– Riječ je o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu – naveo je “Batut”.

Prva dva slučaja gripa, u Beogradu i Novom Sadu, potvrđena su 26. decembra prošle godine, a podaci o broju oboljelih i preminulih obrađeni su zaključno sa 3. februarom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA