Srbija: 83 odsto građana protiv NATO-a!

513

Većina građana Srbije ima pozitivno mišljenje o Rusiji i Kini, dok najlošiju sliku imaju o Americi i NATO, pokazalo je istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta iz Vašingtona.

Riječ je o rezultatima istraživanja “Zapadni Balkan između Istoka i Zapada”, koje je sprovedeno u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH i bilo je usmjereno, prije svega, na stavove građana i izvještavanje medija o stranim državama i organizacijama.

O Rusiji se, u Srbiji, pozitivno izjasnilo 60 odsto ispitanika, dok je negativan stav imalo svega 11 procenata. Jednak broj anketiranih ima i negativan stav o Kini, dok je oko 56 odsto građana reklo da imaju dobro mišljenje o najmnogoljudnijoj državi.

Na sasvim drugom kraju spektra je NATO, o kojem se 83 odsto građana izjasnilo negativno, a svega četiri pozitivno.

Loše mišljenje o Americi ima 58 odsto građana, a dobro 15. Kada je riječ o EU, odnos pozitivnih i negativnih ocjena je 41 prema 27. Podrška članstvu u EU najjača je u BiH i Makedoniji, gdje je za članstvo oko 70 odsto građana, a najslabija u Srbiji (45 procenata).

Srbi i Crnogorci vjeruju da je Rusija snažnija od NATO, dok Makedonci i BiH smatraju da je zapadna alijansa superiorna. Svega šest odsto Srba glasalo bi za članstvo zemlje u NATO, dok je 80 odsto protiv.

Djecu bi na školovanje ili rad u zemlje EU poslalo 40 odsto žitelja Srbije, dok bi se za Ameriku i Rusiju odlučilo po 11 odsto ispitanika. Kada je riječ o liječenju u inostranstvu, 33 odsto Srba odlučilo bi se za neku od zemalja EU, 25 za Rusiju, 11 za Ameriku, a svega tri procenta za Kinu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA