Španija: Počinje “suđenje vijeka”

312

Katalonski separatisti koji su se nalazili u pritvoru u Kataloniji prebačeni su u Madrid zbog suđenja za pokušaj otcjepljenja od Španije.

Suđenje čeka 12 političara i aktivista od kojih je devet u pritvoru, a troje je pušteno na slobodu uz kauciju, prenijela je agencija AP.

Iako još uvijek nije određen datum njihovog prvog saslušanja, sudija Manuel Marčena je naredio da oni budu prebačeni do subote u Madrid, kako bi bili bliže Vrhovnom sudu.

Ukoliko budu proglašeni krivim za pobunu, optuženima prijeti višedecenijska zatvorska kazna.

Domaći mediji proces, koji će biti otvoren za javnost, nazivaju “suđenjem vijeka”. U Kataloniji je 1. oktobra 2017. godine održan referendum o nezavisnosti, koji je Madrid zabranio.

Katalonski zakonodavci su 26 dana kasnije proglasili jednostranu deklaraciju o nezavisnosti. Katalonski lider u to vrijeme, Karles Pudzdemon nalazi se u Belgiji, kako bi izbjegao izručenje Španiji.

Među onima koji su iza rešetaka su bivši katalonski potpredsednik vlade Oriol Žunkeras, aktivista koji je postao političar Žordi Sančes i bivša predsednica regionalnog parlamenta Karme Forkadel.

Pristalice optuženih bile su okupljene rano jutros na izlazima tri različita zatvora, odakle su separatisti sprovedeni u Madrid.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA