SNSD: Ukinuti instituciju visokog predstavnika

481

Izvršni komitet SNSD-a predlažio je Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da podnesu inicijativu za ukidanje institucije visokog predstavnika.

Takođe, strankama iz Republike Srpske u Parlamentu BiH predloženo je da formiraju čvrstu koaliciju za Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Izvršni komitet je odbacio i oštro osudio kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, posebno one u kojima se navodi da se u Republici Srpskoj sprovodi aparthejd i diskriminacija.

Ovo je navedeno u zaključcima IK SNSD-a koje je danas saopštio portparol stranke Radovan Kovačević.

U istim je navedeno da je neprihvatljiv pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u (MAP) i NATO integracijama, te se insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izvršni komitet SNSD-a osudio je svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja navedene Rezolucije od predstavnika Republike Srpske.

Prema navodima iz zaključaka, Izvršni komitet SNSD-a smatra da najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi visoki predstavnik i organi međunarodne zajednice za provođenje mira koji su masovno krišili Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4.

– Izvršni komitet SNSD-a predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa kod ostalih potpisnica sporazuma – Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH kako bi tim načinom prestala sa radom institucija visokog predstavnika – rekao je Kovačević.

On je dodao da SNSD neće podržati bilo kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni status Srpske.

Izvršni komitet je podsjetio u zaključcima da SNSD ostaje opredijeljen za evropske integracije s tim da zbog evropskog puta BiH nije spreman da žrtvuje institucionalne i državne interese Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.