Smrt osnivača kripto mjenjačnice blokirala milione dolara!

480

QuadrigaCX, najveća kanadska bitkoin mjenjačnica izgubila je promet klijenata sa eksternog novčanika vrijedan 190 miliona dolara u šest različitih kriptovaluta i to zbog smrti osnivača, jedinog čovjeka koji je imao pristupne podatke.

Kako se navodi u izveštaju Vrhovnog suda savezne države Nova Škotska u Kanadi, izgubljeni podaci odnose se na valute bitcoin, bitcoin cash, bitcoin cashSV, bitcoin gold, litekoin i etereum, navodi CNN.

Naime, preminuli osnivač i izvršni direktor kompanije Gerald Koten bio je zadužen za kontrolu podataka i jedini je imao pristupni ključ njihovog eksternog kripto novčanika. Nakon njegove smrti, supruga Jennifer Robertson saopštila je da kompanija nije u mogućnosti da pristupi sistemu jer niko osim njenog muža nema potrebne pristupne podatke.

Do ovog nesrećnog slučaja došlo je upravo zbog neadekvatnog upravljanja cijelim sistemom korisničkih fondova. Iako većina digitalnih kripto mjenjačnica koristi ovakav sistem kako bi se zaštitila od hakerskih napada i krađe podataka, ova kanadska kompanija, napravila je jednu od najvećih grešaka i nije kreirala sistem u kojem postoji više potpisa kojima se može pristupiti eksternom disku.

U njihovom slučaju osnivač i glavni direktor bio je jedina odgovorna osoba za nadzor podataka, a s obzirom da je preminuo, niko drugi nije mogao da pristupi podacima kojima je on upravljao. Njegova supruga je zbog ovog slučaja potražila i pomoć stručnjaka koji je trebao da pristupi suprugovom sistemu, ali bezuspješno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA