Savjet bezbjednosti UN-a blokiran zbog Kosova

502

Savjet bezbjednosti UN je blokiran jer članice ne mogu da se usaglase o dnevnom redu za februar. Sporno je da li bi Kosovo trebalo da bude redovna tema kao do sada.

SB nije uspio da konsenzusom usvoji dnevni red za februar zbog spora o tome da li treba nastaviti do sada ustaljenu praksu tromjesečnih debata o izvještajima generalnog sekretara o misiji UNMIK-a na Kosovu, javlja Glas Amerike (VOA).

Kako prenosi VOA, SAD su bile protiv nastavljanja te prakse, uz podršku pet zemalja članica Evropske unije, dok se Rusija založila za tromjesečne sastanke kao do sada.

Ambasador Ekvatorijalne Gvineje, predsjedavajući Savjeta bezbjednosti za februar, izjavio je da je SB odlučan da pregovorima dođe do rješenja.

– Savjet bezbjednosti je odlučan da pregovorima dođe do rješenja. Naši politički koordinatori će narednih nekoliko dana pokušati da pronadu rješenje, da bi se izbjeglo odugovlačenje situacije do 7. februara. Ako do tada ne bude dogovora, biće održano proceduralno glasanje i biće donjeta odluka – rekao je Anatolio Ndong Mba.

Kosovo je, dodao je, na programu rada za ovaj mjesec, zato što je tako predviđeno kalendarom i vrijeme je za tromjesečnu debatu o UNMIK-u.

On je podsjetio da je u avgustu SB predsjedavala Velika Britanija, i ona nije uvrstila tu raspravu, Kina jeste u novembru, a u decembru se na vanrednoj sjednici raspravljalo o kosovskoj vojsci. Ali kada je riječ o redovnom rasporedu, između novembra i februara, prošlo je tri mjeseca i Kosovo se automatski našlo na kalendaru SB UN.

– Pojedine članice smatraju da su sjednice o Kosovu svaka tri mjeseca prečeste i da bi period između izvještaja trebalo da bude duži, dok pojedini smatraju da bi trebalo da se držimo uspostavljenih pravila. Ne mogu da predvidim ishod pregovora, ali mogu da kažem da su u toku i da ako ne bude pozitivnog ishoda – da odlučimo u pregovorima, imaćemo proceduralno glasanje 7. februara. Međutim, to bi bilo za žaljenje – izjavio je ambasador Mba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA