Sava, Sana i Una u porastu, Bosna stagnira (VIDEO)

444

Prema novim informacijama, vodostaji Sane, Une i Save su u porastu, dok rijeka Bosna stagnira.

Vodostaj rijeke Vrbas u Delibašinom selu na području Banjaluke prešao je kotu vanredne odbrane od poplava, ali je u opadanju.

Na području Novog Grada, u porastu su vodostaji Sane i Une, a zbog izlivanja rijeke Sane na kolovoz, otežan je saobraćaj na putu Blagaj-Radomirovac.

U porastu je vodostaj Une na području Kozarske Dubice.

Una se izlila iz korita i poplavila dio poljoprivrednog zemljišta u Kostajnici.

U blagom porastu je i Sana u Prijedoru, a prema posljednjem mjerenju iznosi 394 centimetara što je za 36 centimetara ispod kritične tačke.

Sava u Brodu i Šamcu je i dalje u porastu, ali je ispod kote redovne odbrane od poplave, saopštila je Republička uprava Civilne zaštite.

U opštini Jezero izlile su se Pliva i Jošavka, a poplavljeno je 20 domaćinstava.

Još nije proglašeno vandredno stanje, ali će danas nadležni iz Voda Srpske, uprava Civilne zaštite Srpske i Federacije, Hidroelektrane Jajce i drugih institucija posjetiti ovu opštinu.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u stagnaciji je i nalazi se na 400 centimetara, što je za 100 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Načelnik Odjeljenja civilne zaštite Doboj Miroslav Milošević rekao je da je, zbog izlivanja rijeke Bosne, saobraćaj obustavljen za putnička vozila na regionalnom putu Doboj-Maglaj, i to na potezu iza mosta kod Ševarlija.

U FBiH povoljnije stanje

U FBiH situacija je jutros povoljnija, ali je i dalje vanredno na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i dalje su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava. Na terenu su i stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja koji će tokom noći dežurati pored riječnih korita.

Više od 50 pripadnika FUCZ ntokom noći je bilo u Busovači gdje su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju pumpama prebacujući vodu s jedne strane rijeke Bosne na drugu.

Busovaču je sinoć posjetio i premijer Federacije Fadil Novalić koji se sastao sa direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom i načelnikom općine Busovača Asimom Mekićem.Tokom noći izvršen je i hitan transport starije ženske osobe iz Busovače u bolnicu Nova Bila.

Iz Civilne zaštite Konjic kazali su kako je zbog povećanja vodostaja rijeke Neretvice oštećena kula mosta koji se nalazi na regionalnoj cesti Buturović Polje – Parsovići. Alternativni pravac kretanja vozila jeste Buturović Polje – Gorani – Oteležani – Parsovići. U mjestu Bijela Kod Konjica došlo je do začepljenja kanala i izlijevanja vode iz korita, također slična je situacija i na putnoj komunikaciji prema naselju Brđani.

Kako se i danas u Hercegovini očekuju padavine tako će porast nivoa rijeka nastaviti prijetiti privatnim objektima i saobraćajnicama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA