Sava i dalje blago raste, vodostaj Drine u padu

430

Vodstaj rijeke Save u protekla 24 časa na području Bijeljine blago je porastao, dok nivo Drine opada, saopšteno je iz gradskog Odsjeka Civilne zaštite.

Jutros u šest časova vodostaj Save na hidrološkoj stanici Jamena iznosio je 870 centimetara, što je 100 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava.

Za posljednja 24 časa vodostaj Save povećan je za šest centimetara. Očekuje se da će narednih dana vodostaj Save stagnirati, a potom blago opadati.

Vodostaj Drine jutros u šest časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je 253 centimetra i za posljednja 24 časa opao je za 34 centimetra.

Protok Drine na Hidroelektrani Zvornik u šest časova bio je 772 metra kubna u sekundi.

Vodostaji Janje, Gnjice i Lukavca su u granicama normale.

Na području opštine Prnjavor nakon naglog topljenja snijega proteklih dana nisu zabilježena izlivanja rijeka, a stabilnoj situaciji doprinijeli su i preventivni radovi na uređenju korita i sanacija mostova, rekao je Zdenko Tupajić iz Opštinskog štaba Civilne zaštite.

Tupajić kaže da je nivo Ukrine u odnosu na početak sedmice opao za skoro jedan metar.

– Rijeka Ukrina u Kulašima je stabilna čemu je doprinijelo i proširenje glavnog mosta, čime je riješen veliki problem zbog ranijeg slabog protoka – rekao je Tupajić.

– Vodostaj je na minimumu. Preventivne radnje u ranijem periodu dale su doprinos i pozitivan rezultat. Korito rječice Lišnja, koja je ranije znala izazvati velike probleme, uređeno je nakon izgradnje auto-puta – napomenuo je Tupajić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA