SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska protiv rasprave o Kosovu u UN-u

399

Još je neizvijesno da li će Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu.

Razlog je to što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska bile žestoko protiv da se redovni tromjesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sjednice, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savjetu bezbjednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog mjeseca predlaže predsjedavajući, što je, ocjenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN.

On je objasnio da je sjednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izvještaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvijesno da li će na njoj biti riječi o Kosovu, jer će se vjerovatno tek tog dana usvajati dnevni red.

– Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude – rekao je Dačić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor ističući da se, ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovo, može očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu.

– Sutra moram u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sjednica zakazana 7. februara. Nije izvjesno da li će da bude, vjerovatno će da dođu i kažu otvaramo sjednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red, to je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svijet – rekao je Dačić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.