Ruskim paraolimpijcima ukinuta suspenzija

512

Međunarodni paraolimpijski komitet (MPOK) odlučio je da ukine suspenziju ruskim takmičarima nakon 29 mjeseci, a konačno ukidanje se očekuje do 15. marta.

MPOK je naveo da su reforme Rusije u borbi protiv dopinga i ograničavanje umiješanosti države dovoljne da se toj zemlji dozvoli da se takmiči na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

MPOK je odustao od zahtjeva da ruske vlasti priznaju izvještaj istražitelja Svjetske antidoping agencije Ričarda Meklarena, koji je doveo do suspenzije Ruskog paraolimpijskog komiteta u avgustu 2016. godine.

– Suspenzija nije više potrebna i proporcionalna situaciji u kojoj se sada nalazimo. Rusija najvjerovatnije nikada neće prihvatiti Meklarenov izvještaj, a neodređena suspenzija će ugroziti sportiste u toj zemlji – rekao je predsjednik MPOK Endru Parsons.

On je naveo da je od 70 ispunjeno 69 zahtjeva. MPOK će pratiti poslove Ruskog paraolimpijskog komiteta najmanje do 2022. godine, što podrazumijeva da bi mogli momentalno da suspenduju Rusiju ako prekrši uslove, koji će biti objavljeni u martu.

Rusiji je bilo zabranjeno učešće na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu prošle zime učestvovalo je 30 ruskih sportista pod imenom “neutralni paraolimpijski sportisti”.

Rusija je jedna od najuspješnijih zemalja u paraolimpijskim sportovima. Imala je najviše osvojenih medalja u Sočiju 2014. godine. Odluka MPOK došla je nakon što je WADA vratila dozvolu za rad Ruskoj antidoping agenciji.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je u decembru produžila suspenziju ruskim atletičarima i na 2019. godinu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA