Rajčević dogovorio saradnju sa estonskim ekspertima

335

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević dogovorio je saradnju sa estonskim ekspertima iz e-uprave.

Rajčević je nakon konstruktivnog sastanka istakao da estonska iskustva i savjeti mogu biti dragocjeni.

– Sa estonskim ekspertima u oblasti e-uprave, Ingmarom Valijem i Tambetom Artmom sam dogovorio buduću saradnju i redovno međusobno informisanje o napretku u ovoj oblasti, gdje će nam estonska iskustva i savjeti biti dragocjeni – napisao je ministar Rajčević na Twitteru.

Estonska vlada je bila predvodnik digitalizacije, tako što je podsticala privatne kompanije da rješavaju društvene probleme i razvijaju rješenja za digitalizaciju javnih usluga. Estonija je jedna od najagilnijih evropskih država kada je u pitanju razvoj digitalnog društva.

Baltička zemlja je jedina država na svijetu čija je vlada u potpunosti prenijela svoje poslovanje na “klaud” tehnologiju, što joj je i donijelo nadimak e-Estonija.

Kada je država počela da prikuplja podatke o građanima u digitalnom obliku, većina žitelja Estonije nije imala pristup internetu ni uređaje za pristup mreži.

Danas je 99 odsto usluga javnih službi dostupno preko interneta, a korist koju je to donijelo građanima, ali i državnim činovnicima, najbolje ilustruje podatak o uštedi vremena, pa samim tim i novca, koji se potroši na obavljanje takvih poslova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA