Promjenu imena Republike Srpske tražiće građani, a ne SDA

571

Lider SDA Bakir Izetbegović pripremio je plan za osporavanje imena Republike Srpske prema kojem će SDA odustati od najavljene apelacije Ustavnom sudu BiH, ali će umjesto njega to uraditi Bošnjaci iz RS.

Oni će masovno početi da podnose tužbe pred sudovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojima će navoditi da se osjećaju diskriminisano zbog imena Srpske.

Nakon što podnosioci tih tužbi iscrpe sve pravne mogućnosti pred sudovima u BiH, uslijediće njihove apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Postojanje ovakvog plana može se naslutiti iz nedavnih zaključaka Predsjedništva SDA.

Jedan od zaključaka glasi:

Naziv “Republika Srpska” je korišćen kao sredstvo i opravdanje za diskriminaciju. Ukoliko se ne promijeni odnos vlasti u entitetu RS prema Ustavnom zagarantovanim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašćeni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu kako bi se u naziv “Republika Srpska” unijela imena druga dva konstitutivna naroda u BiH.

– Kada se pažljivo čita, jasno je da se kaže ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, ne navodeći ko će pokrenuti. To praktično znači da je sasvim realno da SDA odustane od apelacije, a da krišom stane iza masovnih tužbi protiv Srpske. Time će međunarodnoj javnosti poslati poruku da su korektna stranka koja je odustala od apelacije, jer ne želi da izaziva političku krizu, dok će iz svog biračkog tijela regrutovati podnosioce tužbe – kažu izvori.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH i bivši dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović uvjeren je da je ovaj scenario sasvim realan i da bi u tom slučaju glavnu ulogu trebalo da ima sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović. Popović otkriva da je Vehabović tokom rata bio pripadnik muslimanske obavještajne službe AID.

– Vehabović je u Strazburu već šest godina i prije nekoliko godina je bilo najava da bi Bošnjaci mogli taj plan da sprovedu u djelo. Sada mi se čini da su krenuli u realizaciju, a da je SDA najavom apelacije samo uzburkala javnost sa namjerom da ispipa puls i vidi kakve će biti reakcije iz Republike Srpske. Smatram da je Republika Srpska trebalo oštrije da reaguje na najavu SDA – kaže Popović.

On objašnjava da se prije upućivanja tužbe sudu u Strazburu moraju iscrpiti sva pravna sredstva pred domaćim pravosuđem, ističući da bošnjački plan nije bezazlen, ali da Srbi ne treba previše da strahuju.

– Vehabović bi sigurno imao zadatak da svojim uticajem doprinese pozitivnom ishodu za Bošnjake, ali neka niko ne misli da će Srbi sjediti skrštenih ruku i da neće spremiti odgovor – kaže Popović.

Faris Vehabović rekao je medijima u Sarajevu nakon što su iz SDA najavili apelaciju za ocjenu ustavnosti imena Republike Srpske da “misli da nema šanse”. Međutim, on je podsjetio da svaki građanin BiH ima pravo da pokrene proceduru pred Evropskim sudom za ljudska prava ukoliko smatra da mu je uskraćeno neko pravo, pa i onda kada je u pitanju naziv entiteta. On je poručio da smatra da bi bilo nezahvalno reći da li će sud u Strazburu ikada raspravljati o slučaju naziva jednog entiteta dodajući da će o tome dati stav u sudu ako to bude slučaj.

Presude kao okidač

Kao okidač za realizaciju paklenog bošnjačkog plana čeka se drugostepena presuda prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina zatvora. Drugostepena presuda je trebalo da bude donesena u decembru prošle godine, ali je prolongirana zbog izmjena u sudskom vijeću. Bivši sudija Haškog tribunala Nijemac Kristof Flige nedavno je izrazio “zebnju” da bi Radovan Karadžić, kao i prvi komandant Vojske RS Ratko Mladić mogli da budu oslobođeni krivice.

– Ovo što govori Flige predstavlja pokušaj zastrašivanja sudija u drugostepenom vijeću da se ne drznu i da slučajno ne sude po pravu i pravdi – kaže Petronijević.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA