Prevara: Ugovarale kredite tvrdeći da je riječ o humanitarnoj pomoći?

973
Osnovni sud u Mrkonjić Gradu

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu potvrdio je optužnicu protiv D. B. (39) iz Šipova i R. S. (39) iz Banjaluke, kojom se terete da su s građanima lošeg imovnog stanja zaključivale ugovore o kreditu varajući ih da je riječ o humanitarnoj pomoći!


Prevarile su ukupno 84 građana Šipova i Mrkonjić Grada, na čije ime su podigle kredite u iznosu od 840 000 KM, a da oni toga nisu bili ni svjesni, jer su vjerovali da dobijaju pomoć za socijalno ugrožene. Od tog iznosa optužene su za sebe prisvojile 655 000 maraka.

Obe su radile u mikrokreditnoj firmi “Prizma”, gdje je D. B. bila službenik, a R. S. direktorka banjalučke filijale. Djela su počinjena od novembra 2012. do maja 2013. godine.

Označeni kao dužnici

Svi prevareni klijenti, njih 84, zbog dugovanja po lažnim kreditima su evidentirani kod Centralne banke BiH, u Centralnom registru kredita fizičkih lica u BiH, kao dužnici “E” kategorije.

Time su praktično postali kreditno nesposobni i onemogućeni da se bilo kojoj banci obrate za kredit.

– Direktorka je naložila službenici da sa građanima slabijeg imovnog stanja zaključi ugovore o kreditu na iznose do 10 000 KM. Uz to su im isplaćivale iznose do 1 000 KM lažno im prikazujući da se radi o humanitarnoj pomoći, koje “Prizma” daje socijalno ugroženom stanovništvu – navodi se u optužnici.

To je, kako je pojašnjeno, rađeno s ciljem da oštećene navedu da potpišu dokumentaciju, kao navodnu potvrdu o prijemu humanitarne pomoći.

– Kada su klijenti na to pristali i predali podatke, D. B. je sama sačinila i popunila 84 lažna zahtjeva za kredit na iznose od 1 000 KM, 9 000 KM i 10 000 KM, lažne mjenične izjave i mjenice. Na osnovu toga su sačinjeni lažni ugovori o kreditu – navodi se u optužnici.

Znajući da se radi o lažnim ugovorima R. S. ih je potpisivala umjesto regionalnog direktora N. D. Potom je ugovore predavala D. B, koja je klijente ubijedila da potpišu isplate novca.

– Klijenti su potpisima potvrdili da su od Balaćeve primili od 500 do 700 KM na ime pomoći. Tako potpisane lažne ugovore Savićeva je dostavila sjedištu firme, prikazujući da je filijala Banjaluka s tim klijentima zaključila ugovore o kreditu na otplatu od 12 do 60 mjeseci – navodi se u optužnici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Могу ли да пријавим неке криминалне радње из 1912 године.Сад је вријеме да корумпиране судије и полиција узму ствар у своје руке.

Comments are closed.