Zoran Predin je ovu godinu, u kojoj slavi četiri decenije uspješne karijere, započeo sa snimanjem novog albuma. Slijedi objavljivanje nove knjige te veliki slavljenički koncert u Zagrebu.

Predinu, jednom od najznačajnijih slovenačkih kantautora, zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova čak i najveći neprijatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost i iskričavu nekonvencionalnost. Najvećim komplimentom lično smatra to što su ga proglasili novotalasnim Arsenom Dedićem, upoređujući ga sa vrhunskim muzičkim virtuozom i pjesnikom sa kojim je Zoran dugo godina bio prijatelj i saradnik. Upravo zato, nakon velikog uspjeha albuma “Matija svira Arsena”, rodila se ideja za album “Zoran pjeva Arsena”, koji se upravo završava.

Predin je, kao Arsenov bliski prijatelj, kolega i srodna poetska duša, izabrao 12 Dedićevih pjesama iz njegovog šarolikog opusa. Uz osnovnu ideju, da Arsenove pjesme snime u gypsy swing aranžmanima u izvedbi Damira Kukuruzovića i njegovog banda Django Group, u izbor su ušli najveći hitovi, “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Pamtim samo sretne dane”, kao i neke malo manje poznate pjesme, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Zagreb i ja se volimo tajno”.

U novim aranžmanima violinista Brune Urlića i Zorana Predina pjesme dobijaju potpuno nove boje i zrače do sada skrivenom poetskom energijom, koja krasi samo stvarno vrhunske pjesme. Na albumu će gostovati i pijanista Matija Dedić, koji će pjesmama dodati majstorsku autentičnost prve kategorije.

 – Poslije velikog uspjeha albuma “Matija svira Arsena”, postavilo se pitanje, kome će pripasti čast da pjeva Arsena. Matiji se dopala ideja da izbor Arsenovih pjesma prearanžiram u gypsy swing maniru. Zapravo, snimili smo “nove originale” Arsenovih majstorija, koje će očarati Arsenovu, Damirovu i moju publiku i nedvosmisleno osvojiti sve koji vole Leonarda Cohena, Vaja con Dios ili Trio Rosenberg. Album “Zoran pjeva Arsena” već budi ogroman interes u regiji, pa i šire – kaže Predin.

Album “Zoran pjeva Arsena”, koji će objaiti Croatia Recordsa, 40. je album u Predinovoj karijeri.

Uz novi album i zbirka priča “Glavom kroz zid”

Predin će, u susret novom albumu, 4. februara predstaviti i zbirku priča “Glavom kroz zid”, u kojima će otkriti mnoge do sada nepoznate detalje iz ličnog života, razjasniti zašto ga bije glas nepopravljivog romantika i koliko je teško zadržati takvu reputaciju, rasvijetliti vlastite kreativne procese te otkriti tajne koje stoje iza njegovih najboljih i najpoznatijih pjesama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA