Potraga za trostrukim ubicom podignuta na viši nivo

634

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona podigla je danas na viši nivo potragu za odbjeglim Edinom Gačićem, koji je osumnjičen za ubistvo u Konjicu.

Na terenu je dovoljan broj policajaca, a dobijena je i specijalna oprema, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić.

– Koristimo sofisticiranu opremu koju smo dobili od drugih agencija. Naša jedinica za posebne namjene je takođe u Konjicu. Postupa se oprezno, jer je riječ o opasnoj i naoružanoj osobi. Potragu otežava činjenica da se na tom terenu nalazi veliki broj napuštenih kuća i objekata – reko je Marić.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona mole javnost da, ukoliko raspolaže bilo kakvim informacijama obavjesti najbližu policijsku stanicu.

– Ovom prilikom ukazujemo da je riječ o veoma opasnom licu, od ranije osuđivanom višestrukom ubici, naoružanom i opasnom. Edin Gačić je visok oko 180 centimetara, mršavije građe, posljednji put viđen u tamno plavoj jakni, svijetlim pantalonama, sa smeđom pletenom kapom, a nosio je dioptrijske naočare – naveli su iz MUP-a.

Gačić je bio pripadnik zloglasnog odreda El mudžahedin, a prije ovoga počinio je još dva ubistva. Nekoliko mjeseci po završetku rata u BiH ubio je saborca iz odreda El mudžahedin Ismeta Gunića.

Osuđen je tada na osam godina zatvora, a kada je izdržao više od dvije trećine kazne, Gačić je stekao pravo na slobodne dopuste iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Nakon što je pušten na slobodan vikend, Edin je 25. avgusta 2002. godine otišao do stana svoje majke Sifete u Zenici i u nju hladnokrvno ispalio dva hica.

Kantonalni sud ga je u februaru 2003. osudio na jedinstvenu kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora. Ovom kaznom su Gačiću objedinjene presude zbog ranijeg ubistva saborca i ubistva majke.

Sredinom 2017. godine odslužio je ovu kaznu i izašao iz zatvora. Tada je navodno kupio kuću i nastanio se u konjičkom selu Brđani, jer je još kao maloljetnik bio u ratu na području Konjica.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA