Porošenko: Sa Rusijom nema mira

213

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zamjerio je svojim političkim protivnicima nastojanje da poboljšaju odnose sa Rusijom.

Šef države je izjavio da su mnogi predsjednički kandidati u Ukrajini u zabludi da postoji mogućnost zaključenja mira sa susjednom državom.

– Oni su sigurni da je mir iza ugla. Ako je potrebno, kleknuće na koljena, i biće mir. Ali moram da vas razočaram, jer tamo iza ugla, posebno dok klečite na koljenima, stoji Putin i čeka vas – izjavio je Porošenko.

Ukrajinski lider je još jednom optužio Rusiju da navodno namjerava da osvoji zemlju i da stremi da vrati Kijev pod “ruski jaram”.

Porošenko je i ranije plašio Ukrajince ruskim predsjednikom. Na primjer, tokom njegovog predizbornog foruma na bilbordima su prikazali plakat sa ruskim i ukrajinskim predsjednikom. Slika je praćena natpisom: “Ili Porošenko ili Putin”.

Pritom, najavljujući učešće u predizbornoj trci, Porošenko je izjavio da je neophodno zaključiti “hladni mir” sa Rusijom. U Kremlju su istakli da se ne odvija rat između Moskve i Kijeva, a da je građanski rat na teritoriji Ukrajine izazvan isključivo politikom lokalnih vlasti.

Predsjednička kampanja u Ukrajini započela je 31. decembra. Trenutno na mjesto predsjednika pretenduje 13 osoba. Lider predizbornog rejtinga, prema anketama javnog mnjenja, u proteklih nekoliko mjeseci je Julija Timošenko, a rejting sadašnjeg šefa države drži se na 14 procenata. Stručnjaci smatraju da Porošenko ima šanse da uđe u drugi krug.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA