Nove padavine i naglo topljenje snijega prouzrokovali su poplave širom BiH. U više opština je proglašeno stanje elementarne nepogode.

21.27 Rijeka Usora poplavila je lokalni vodovod u dobojskom naselju Makljenovac, zbog čega je obustavljeno snadbijevanje vodom za piće stanovništva ove mjesne zajednice, rekao je Srni odbornik u Skupštini grada Doboj Izaim Hadžikadunić. On je naveo da su potopljene pumpe lokalnog bunara i da se za piće može koristiti voda koja je zaostala u cjevovodima.

– Nivo Usore i dalje raste, ali manjim intenzitetom, o čemu je obaviješteno i dobojsko Odjeljenje za civilnu zaštitu – pojasnio je Hadžikadunić.

20.12 Rastu vodostaji Bosne, Vrbasa i Save, dok se Ukrina povlači. Bosna je u Doboju dostigla dubinu 320 centimetara, što je 20 cm iznad kote redovne odbrane od poplave. Zasad nema izlijevanja, saopšteno je iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Vrbas je u Banjaluci za tri centimetra prešao tačku redovne odbrane od poplave koja je na 300 cm, ali nema izlijevanja. Sava je u porastu u Bosanskom Brodu i Šamcu i ispod je kote redovne odbrane od poplave.

Rijeka Ukrina se u poslednja tri sata povukla 25 cm i sada je u koritu u Derventi, a ostalo je malo vode u u dolinama kod gradskog mosta.

– Pratimo hidrološku situaciju u Republici Srpskoj i spremni smo da reagujemo i izvršavamo svoje zakonske zadatke – naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite Srpske.

19.57 Nije samo BiH pogođena poplavama. U prestonici susjedne Hrvatske, Zagrebu, vodostaj Save je u svega 24 časa porastao za gotovo pet metara i rijeka se izlila iz svog korita. Pripremno stanje odbrane od poplava proglašeno je i u Karlovcu. Raste i vodostaj Save u Slavonskom Brodu. U Istri su vatrogasci morali u nekoliko navrata intervenisati zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

U Sloveniji, snažna kiša i visoki vodostaji rijeka izazvali su velike probleme, posebno u zapadnom dijelu zemlje. Lokalni putevi su zbog izlijevanja rijeka Vipave i Reke, te lokalnih potoka, privremeno zatvoreni. Dodatne poteškoće stvaraju odroni.

– Ovakvi prizori moraju nam biti opomena, a sve češće vremenske nepogode zbog klimatskih promjena dokaz su da priroda umije biti nemilosrdna. Tome se moramo suprotstaviti ne samo u teoriji, nego prvenstveno našim djelovanjem – rekao je ministar za očuvanje prirodne sredine u Vladi Slovenije Jure Leben.

19.30 U opštini Jezero, usljed izlijevanja rijeke Plive i rječice Jošavke, ugroženo je 20 domaćinstava, dok je petočlana porodica iseljena, rekao je načelnik štaba lokalne Civilne zaštite Dragan Strugalović.

Od mogućeg plavljena ugrožen je i objekat mjesne ambulante, kao i mostovi na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće i drugi infrastrukturni objekti i kuće, javio je Radio Republike Srpske.

Poplavljeno je više stotina dunuma oranica i livada, kao i dionica regionalnog puta. Zbog porasta rijeka, nije isključeno da nadležni u opštini Jezero proglase stanje elementrane nepogode. I u opštini Šipovo su se izlile rikele Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine, ugrozivši dvadesetak kuća. U selu Duljci Pliva je poplavila most, koji povezuje selo sa putem prema Šipovu.

19.22 Grad Busovača “odsječen” je s dvije strane i to iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice, potvrdio je Asim Mekić, načelnik opštine u kojoj je proglašena vanredna situacija.

Mekić je dodao da takva situacija do sada nije zabilježena u ovom gradu, iako je i ranije bilo poplava i drugih nepogoda. Brojne kuće i ulice su pod vodom, a na njenoj površini naziru se krovovi poplavljenih automobila.

U jednom od busovačkih naselja izvršena je evakuacija bolesnih koje su pripadnici FCUZ-a u čamcima prebacivali s jedne na drugu obalu. Sve službe Civilne zaštite, DVD-a Busovača, Policije, TUN timova, JKP Komunalca su na terenu i pomažu.

Saobraćaj je obustavljen na magistralnim putnim pravcima Kiseljak – Busovača u mjestu Bilalovac, Busovača – Kaonik u Gudelju, Lašva – Vitez u Kaoniku i Vitez – Travnik u Docu na Lašvi.

19.01 Na magistralnom putu Gacko – Nevesinje u mjestima Fojnica i Vrtič, zbog izlivanja rijeke Zalomke saobraćaj je odvija otežano, jednom trakom, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Jednom trakom vozila saobraćaju u magistralnim putem Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero zbog izlivanja rijeke Plive. Na ostalim putevima u Rrpublici Srpskoj saobraćaj se odvija po pretežno vlažnim ili mokrim kolovozima, zbog čega je neophodna oprezna vožnja.

18.44 Vrbas i njegove pritoke izlile su se u u nekoliko bugojanskih mjesnih zajednica. Voda je napravila veliku štetu u naseljima Gračanica, Kopčić i Karadže, gdje mještani čine napore da voda ne prodre u njihove kuće.

Dnevni avaz je prenio informaciju iz Civilne zaštite Bugojno da se ovim trenucima bagerima interveniše na području gdje se Vesočnica ulijeva u Vrbas. Ugrožen je dalekovod i u toku su aktivnosti na otklanjanju ove opasnosti. Bez električne enegije bi moglo ostati najmanje deset trafostanica, odnosno naselja Glavice, Rovna, Vučipolje.

18.04 Pješački most na Ilidži, koji povezuje dvije obale rijeke Željeznice, srušio se prije nekoliko trenutaka. To je za Dnevni avaz potvrdio direktor Kantonalne uprave civilne zaštitke Samir Džihić.

Most je tek izgrađen i povezuje naselje Lužani i Pejton. Veliki dio konstrukcije nabujala rijeka je srušila, a u ovim trenucima moguće je očekivati da će cijela konstrukcija biti oborena. Na svu sreću, prilikom rušenja mosta na Ilidži nije bilo povrijeđenih.

18.02 Na području opštine Stanari izlile su se rijeke Radnja, Ukrina i Ostružnja, koje su poplavile poljoprivredno zemljište, rečeno je Srni iz Opštinske uprave. Nadležne službe su na terenu i trenutno nema opasnosti da voda ugrozi domaćinstva. U poslijepodnevnim časovima primjetno je povlačenje vode.

17.51 Putna infrastruktura od Nemile prema Bistričaku u potpunosti je obustavljena nakon što je došlo do obrušavanja dijela puta usljed obilnih padavina i porasta vodostaja.

Izlijevanje rijeka za posljedicu je imalo obustavu saobraćaja na nekoliko magistralnih puteva u Srednjobosanskom kantonu.

Mještani Bistričaka su ogorčeni kvalitetom puteva i izvođenjem radova na ovom području s obzirom na to da je prva kiša stvorila velike probleme koji podsjećaju na majske poplave iz 2014. godine.

– Borili smo se, ali oko 9 sati dobili smo dojavu da je ugrožena škola u Kolićima. Poslije smo zvali sve, a na teren je došla samo jedna mašina. Čija je to nadležnost ne znamo, ali nije nimalo ozbiljno. Nisu odgovorili na zadatak iako su znali šta se očekuje – za Klix je izjavio predsjednik Mjesne zajednice Bistričak Hasan Halilović.

17.44 Iako je ijeka Bosna na ulazu u Doboj proširila svoje korito i djelomično se izlila u polja prema Gradskoj toplani, ne treba očekivati veće probleme od nadolazećeg vodostaja iz pravca Zenice.
Poljoprivredna imanja u manjoj mjeri su poplavljena iz drugog pravca Federacije BIH, odnosno iz Gračanice. Rijeka Spreča se izlila u Donjoj Lohinji, ali nema dojava o poplavama u Petrovu, barem kada su domaćinstva u pitanju, objavio je portal Dobojski.info

17.21 Obilna kiša i naglo topljenje snijega značajno su podigli vodostaje svih rijeka na području teslićke opštine, ali je situacija u gradskom području stabilna, rekao je načelnik opštine Teslić Milan Miličević. On je potvrdio da se Usora nije izlila na području grada, gdje je korito uređeno u prethodnih par godina, ali jeste tamo gdje su začepljeni odvodni kanali duž regionalnog puta.

– Problem su zapušeni odvodni kanali duž regionalnog puta i već imamo nanose šljunka, što predstavlja opasnost za vozače – jasan je Miličević.

17.33 Nivo Bosne je i dalje u porastu, a iz agencije za monitoring sliva ove rijeke najavljuju da se opadanje vodostaja ne očekuje u narednih deset sati. Građani Žepča sa strahom iščekuju razvoj situacije jer rijeka prijeti izlijevanju u gradski dio, te u poslovno stambeni centar u ovoj općini.

17.17 Obilne padavine i u Mostaru su izazvale brojne probleme. Tokom prijepodneva bili su blokirani brojni prilazi stambenim, ugostiteljskim objektima i javnim ustanovama, što svjedoče ostaci blata na mjestima koja su bila potopljena.

Kako je javila novinarska ekipa agencije Anadolija, vodene bujice su nanijele materijalnu štetu brojnim građanima, koje će se tek kasnije zbrajati.

***

Jedna višečlana porodica je iseljena, a 20 kuća u opštini Jezero poplavljeno je nakon izlivanja rijeka Jošavka i Pliva. Rijeke su poplavile više stotina dunuma oranica i livada.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić izjavila je da vodostaj ubrzano povećava i da je voda došla do visine mosta na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće, te da je ugrožen saobraćaj na magistralnom putu Bihać-Sarajevo.

– Iseljena je višečlana porodica koja živi u zgradi stare ambulante. Zgrada nove ambulante nije poplavljena, ali joj se ne može prići. Za sutra smo zakazali sastanak sa predstavnicima “Voda” Republike Srpske i Federacije BiH, Civilne zaštite, “Puteva” Republike Srpske i Federacije, kao i Hidroelektrane Jajce. Formiraće se komisija čiji će zadatak biti iznalaženje rješenja sanacija poplava na području Jezera – objasnila je Ružičićeva u izjavi za Srnu.

Situacija je teška i u opštini Šipovo, gdje su se izlile rijeke Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća.

U Derventi se izlila Ukrina

Na području Dervente izlila se rijeka Ukrina, a stanovnici i materijalna dobra trenutno nisu ugroženi, saopšteno je iz Republičkog centra civilne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je nivo Ukrine, iako raste, za sada ispod kote redovne odbrane od poplava. Svi veći vodotoci – Sana, Una, Vrbas, Bosna, Drina i Sava rastu, a za sada su ispod tačke redovne odbrane od poplave.

– Naglo povećanje vodostaja rijeka i njihovih pritoka pažljivo će se pratiti u naredna dva-tri dana, kao i krajnji talas Savom do granice sa Srbijom, navodi se u saopštenju RUCZRS.

Iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, koja radi u pojačanom režimu, poručili su da motre aktuelnu hidrološku sliku Srpske i da su spremni da izvrše sve svoje zakonske zadatke.

Poplave su evidentirane i u Hercegovini, a slike sa terena potvrđuju da je poplavljen i magistralni put Gacko – Nevesinje.

Još alarmantnija je situacija u Federaciji BiH. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, u svojstvu komandanta civilne zaštite, održao je vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica, na kojem je donesena i Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriji grada Zenica.

Svi ljudski, ali i materijalno – tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja.

Novi Travnik i Vitez pod vodom

Među poplavljenim gradovima su Novi Travnik, Vitez i okolina. Nivo rijeke Lašve nastavlja rasti usljed velikih količina padavina. Prema informacijama sa terena, glavni putevi u Novom Travniku su pod vodom, dok su mnoge kuće na putu prema Vitezu poplavljene. Saobraćaj se odvija otežano na cijelom području ova dva grada.

Na području Kaknja proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog brojnih odrona i poplava uzrokovanih velikom količinom kiše. V. d. načelnika opštine Aldin Šljivo je kazao da se na terenu vodi intenzivna borba s bujicama, a u brojnim selima mještani su izašli s alatom i ulažu maksimalne napore kako bi spriječili veću štetu.

Loše stanje je i u Bugojnu. Put od Bugojna prema Rostovu kroz naselje Kandija koji se koristi kao alternativa zbog obustavljenog saobraćaja na putu Novi Travnik – Bugojno takođe je poplavljen.

ljenja snijega i poplava vlada u Pazariću, a lokalnom stanovništvu pomažu timovi Federalne uprave Civilne zaštite. Između ostalog se radi na zaštiti kuća od vode.

“Pod klizištem je nestala cijela kuća”

Četiri porodice morale su napustiti domove u selu Borova Ravan u Mjesnoj zajednici Voljevac, gdje se jutros aktiviralo veće klizište.

– Pod klizištem je nestala cijela kuća u kojoj, srećom, niko nije stanovao. Polovina druge kuće je, takođe, u zemlji. Starija žena i njen sin uspjeli su izaći iz kuće, u kojoj više ne postoje uslovi za stanovanje – potvrdio je za Fenu Adis Agić iz Službe za civilnu zaštitu opštine Gornji Vakuf – Uskoplje.

Velike probleme određenom broju stanovnika Kiseljaka usljed obilne kiše i topljenja snijega pravi rijeka Kreševka, ali i rijeka Lepenica koja protiče kroz centar grada. Kreševka se izlila iz korita te je poplavila zemljište i dvorišta u svojoj blizini, ali i samu Kreševsku ulicu. Poplavu je uzrokovala i rijeka Lepenica.

Ni Sarajevo nije izuzetak mada je situacija znatno bolja nego u Srednjobosanskom kantonu. U glavnom gradu kiša pada od ranih jutarnjih sati, a jugo koje danima duva otopilo je gotovo sav snijeg. To je uzrokovalo današnje podizanje nivoa Bosne, Miljacke, Željeznice i njihovih pritoka.

Ne prijete samo poplave, nego i odroni. Jedan takav, kod tunela u Čelebićima usporio je saobraćaj magistralnim putem M-17 između Konjica i Jablanice. Ova informacija potvrđena je u Policijskoj upravi Konjic, iz koje su poručili i da nije bilo povrijeđenih.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA