U Japanu raste bojazan od prirodne katastrofe nakon što se društvenim mrežama proširila vijest da je uočena riba iz dubokih voda za koju se smatra da nagovještava zemljotres i cunami.

U ribarskim mrežama u sjevernoj prefekturi Tojama uočene dvije ribe pojasovke (Regalecidae), što znači da se broj uhvaćenih ove sezone popeo na sedam.

Početkom sedmice 3,2 metra duga riba pojavila se na obali u zalivu Tojama, dok je četirimetarska pojasovka uhvaćena u ribarsku mrežu ispred luke Imizu, piše CNN.

Inače teško uhvatljive ribe žive na dubinama od 200 do 2 000 metara i karakteristične su po srebrnoj koži i crvenoj peraji. Na japanskom se ova riba zove Ryugu no tsukai, odnosno Glasnik iz palate morskog boga.

Legenda kaže da se na plažama i obalama pojavljuje uoči podvodnih zemljotres. No naučnici osporavaju takve tvrdnje.

– Nema nikakvih dokaza za teoriju da se ova riba pojavljuje uoči velikih potresa. Međutim, ne možemo ni 100 odsto odbaciti tu mogućnost. Moguće je da globalno zagrijavanje utiče na njihovo pojavljivanje ili je jednostavno nismo svjesni uzroka – za CNN je izjavio službenik akvariuma Uozo Kazusa Saiba.

Mit kao glasniku uništenja ojačan je nakon zemljotresa u Fukušimi 2011. godine i cunamija koji je uslijedio i usmrtio 20 000 ljudi. Najmanje desetak pojasovki pojavilo se na japanskoj obali tokom godine koja je prethodila katastrofi, navodi Kyodo News.

Iako sumnja u utemeljenost teorije, Saiba kaže kako jedino moguće naučno objašnjenje može biti u promjenama u Zemljinoj kori na dnu mora uoči zemljotresa.

– Te promjene mogle bi uticati na morske struje koje bića što žive u dubinama potjeraju prema površini – dodao je Saiba.

Direktor istog akvariuma, Osamu Inamura, ima još jedno viđenje ove pojave u zalivu Tojama. On smatra da pojasovke prate svoj plijen, jednu vrstu sićušnog škampa.

– Kad ta vrsta škampa tokom dana krene za planktonom, ribe ga prate i zbog toga završe u ribarskim mrežama – objasnio je Inamura za CNN.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA