Pivo pravljeno još u gvozdenom dobu?

429

Arheolozi koji rade na projektu proširenja puta “A14” u Engleskoj vjeruju da su pronašli dokaz da je prvo pivo u Velikoj Britaniji proizvedeno u gvozdenom dobu.

Tokom radova na putu, iskopani su mali dijelovi ugljenisanih ostataka iz procesa pravljenja piva, koji bi mogli da potiču iz 400. godine prije nove ere, pa arheolozi smatraju da se tu radilo o pravljenju piva u gvozdenom dobu.

Šef arheološkog tima kompanije “Auto-putevi Engleske” doktor Stiv Šerlok je izjavio da je poznato da su drevni narodi koristili proces pravljenja piva kako bi pročistili vodu.

– Međutim, ovo je potencijalno najraniji dokaz ovog procesa u Velikoj Britaniji – napomenuo je Šerlok.

U projektu učestvuje 250 arheologa, a arheobotaničar Lara Gonzales, koja je pronašla “novi fascinantan dokaz o pivu”, je izjavila da je nakon pregledanja dokaza znala da je ovo otkriće “nešto posebno”.

– Mikrostruktura ovih ostataka jasno se promijenila u procesu fermantacije i vazdušni balončići tipični za takav proces formirali su se prilikom ključanja i pasiranja tokom procesa proizvodnje piva – istakla je Gonzalesova.

Ona je uporedila istraživanje sa “traženjem igle u plastu sjena”, ali je naglasila da je za arheobotaničara nevjerovatno uzbudljivo da identifikuje ostatke ovakvog značaja i da učestvuje u otkrivanju fascinantne istorije zemljišta engleske grofovije Kembridžšir.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA