Ukoliko vam nedostaju dvije vrste bakterija iz sistema za varenje, veće su šanse da ćete oboljeti od depresije.

Naučnici iz Belgije sproveli su najveću studiju do sada u kojoj je učestvovalo 1 036 ljudi. Prikupljeni su podaci o njihovom mentalnom stanju i paralelno analizirani njihovi biološki uzorci.

Analizirali su više od 500 vrsta bakterija, tražeći one koje proizvode neuroaktivne supstance, koje utiču na funkcije mozga.

Utvrđeno je da se dvije vrste bakterija nalaze u primjetno manjoj količini u organizmima onih koji boluju od depresije, čak i ukoliko uzimaju redovno prepisane antidepresive.

– Svjesni smo toga da će ova teorija zainteresovati javnost, ali smatramo da postoji utvrđena veza između bakterija u organima za varenje i depresije. Dosadašnja istraživanja na ovu temu sprovođena su nad miševima, ili manjem broju ljudi, ali je ovo prva studija u kojoj je učestvovao ovoliki broj ispitanika – izjavio je Džeron Res sa katedre za mikrobiologiju Univerziteta u Luvenu.

On je istakao da je ideja ove studije utvrđivanje odgovora na pitanje da li ćemo depresiju u budućnosti moći da liječimo koktelima bakterija koje se nalaze u ljudskom organizmu, umjesto tradicionalnim antidepresivima.

Naučnici iz Belgije su apostrofirali da je veza između digestivnog trakta i mozga još uvijek neistražena, ali se nadaju da je njihovo istraživanje prvi korak na putu boljeg razumevanja te veze.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA