Opsadno stanje zbog potrage za ubicom iz Banjaluke

1227

Opsadno stanje i danas vlada u Konjicu, zbog potrage za bivšim pripadnikom odreda El mudžahedin Edinom Gačićem iz Banjaluke, osumnjičenim za jučerašnje ubistvo Sauda Sultanića u Podrašcu.

Putevi prema Konjicu su blokirani, a sve raspoložive snage Policijske uprave Konjic, ali i pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona naoružani dugim cijevima od jutros su na terenu.

Mjere bezbjednosti podignute su na viši nivo i na području Kantona, zbog opasnosti da je Gačić naoružan u bjekstvu.

Sumnja se da je Sauda Sultanovića ubio pucajući iz oružja u njegovoj trgovini, a onda ga izbo nožem u vrat i pobjegao.

– Uporedo radimo krim-tehnička vještačenja na predmetima koji su uzeti iz kuće osumnjičenog. U noćnim satima smo blokirali sve prilaze Konjicu, znači prema sjeveru prema Sarajevu, i prema jugu Mostaru i ostale lokalne ceste. Počeli smo opet sa operativnom potragom. Tu spada lociranje ili mogući smještaj gdje se sada nalazi osumnjičeni – rekao je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Jedinica za podršku MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona tokom pretresa u kući osumnjičenog Edina Gačića pronašla je i veću količinu eksploziva.

Federalna policija u hapšenju Gačića može da računa i na pomoć MUP-a Republike Srpske, naročito jer je riječ o ranije osuđivanom ubici iz Banjaluke, koji se nedavno doselio u Konjic.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će se uključiti, u svakom slučaju, u pomoći kolegama u Federaciji. Ako bi se pojavio negdje na teritoriji Republike Srpske, da to lice ponovo bude uhapšeno, procesuirano i zatvoreno. Mislim da se radi o licu koje je moralo biti pod stalnim nadzorom i kontrolom policije – izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Edin Gačić već je odrobijao kaznu za dva ubistva. Po završetku rata u BiH ubio je saborca ozloglašenog pokreta El mudžahedin, za šta je osuđen na osam godina zatvora.

Već 2002. godine, nakon odležane dvije trećine kazne, tokom slobodnog vikenda ubio je i vlastitu majku. Kantonalni sud 2003. godine osudio ga je na 20 godina zatvora, u objedinjenoj presudi za oba ubistva.

Mediji su prenijeli da su iz Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, gdje je Gačić odslužio dio kazne, upozoravali centre za socijalni rad i policiju da Edin priprema novo ubistvo, ali i da mu je potrebna stručna pomoć.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA