Od Lego kockica napravio protetičku ruku (VIDEO)

499

David Agilar, koji je rođen bez desne podlaktice zbog rijetkog genetskog poremećaja, napravio je sebi protetičku ruku od Lego kockica.

Agilar (19), koji studira bioinženjering na Univerzitetu Internasional de Katalunja u Španiji, već koristi četvrti model živopisne protetičke podlaktice i njegov san je da dizajnira pristupačne robotske udove za one kojima su potrebni, prenio je Rojters.

Nekada njegove omiljene igračke, plastične kocke postale su materijal za prvu vještačku ruku koju je Agilar uradio sa devet godina, a svaka nova verzija imala je veću pokretljivost nego prethodna.

– Kao dijete, bio sam veoma nervozan da budem pred drugom djecom zato što sam bio drugačiji, ali to me nije spriječilo da vjerujem u svoje snove – rekao je Agilar.

Momak porijeklom iz Andore, mala kneževine između Španije i Francuske, otkrio je šta mu je bila zvijezda vodilja.

– Htio sam da vidim sebe u ogledalu kao što sam vidio druge ljude, sa dvije ruke – istakao je David, koji koristi vještacku ruku samo povremeno jer dobro funkcioniše i bez nje.

Sve verzije su izložene u njegovoj sobi u univerzitetskoj rezidenciji na periferiji Barselone.
Najnoviji modeli su označeni kao MK, a zatim brojem kao počast superheroju Ajronmenu i njegovim MK oklopnim odijelima.

Nakon završetka fakulteta, Agilar želi da kreira pristupačna protetička rješenja za ljude kojima su potrebna.

– Pokušao bih da im dam protetičko pomagalo čak i besplatno da se osjećaju kao normalna osoba. Jer, to je normalno, zar ne – zaključio je David Agilar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA