Fotografija predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na kojoj ljubi Žilijen Bušić, osuđenu teroristkinju u Americi, “zapalila” je javnost u “lijepoj njihovoj”.

Sporni “bliski susret” se dogodio na prošlogodišnjoj promocije knjige “Ko je ubio Zvonka Bušića?”, ali je snimak tek sad ugledao svjetlost dana. Inače, predstavljanje djela ekstremno desnog publiciste Tihomira Dujmovića održano još u dvorani Vijenac, u sklopu Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Glavni lik iz knjige, Zvonko Bušić, bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. godine u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu na aerodromu, koja je ubila njujorškog policajca Brajana Marija.

Žilijen Bušić je i sama učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca. Bušići su se na taj način borili protiv Jugoslavije.

Avion je iz Njujorka letio za Čikago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom. Nisu sletjeli u Čikago, već je pod prijetnjama terorista let nastavljen do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske.

Otmičari su se predali, ali je njujorški policajac, član pirotehničke ekipe, poginuo. Još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su Bušići ostavili u ormariću u Njujorku.

Zvonko i Žilijen su osuđeni na doživotni zatvor, sa mogućnošću pomilovanja nakon deset godina.

Žilijen je pomilovana 1989. godine, a njen muž Zvonko, koji je takođe pušten, počinio je samoubistvo 2013. godine u Hrvatskoj.

Fotografija Kolinde Grabar Kitarović u zagrljaju sa teroristkinjom izazvala je osudu liberalnog dijela Hrvatske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA