Nova svjedočenja o stradanju Srba u Orašju

436
Đuro Matuzović

Pred Sudom BiH danas je najavljen nastavak suđenja desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

Za zločine u Orašju optuženi su general Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Sa suđenju održanom 30. januara, svjedok Tužilaštva BiH Veljko Pekić rekao je da je njegov brat Luka od posljedica mučenja preminuo u logoru u Donjoj Mahali, a da su Slobodan Pantić i Cvijetin Maksimović kasnije spominjali da su Luku tukli i mučili Mato Živković zvani Rakijica, izvjesni Marko i Pera Vincetić zvani Konj.

– Kada su razmijenjeni, rekli su mi da su Luku sjekli po bedrima, po ranama posipali so, zabijali mu šrafciger u šaku. Kasnije su u vezi sa tim spominjali nekog Živkovića Rakijicu, nekog Marka i Peru Vincetića – istakao je Veljko Pekić i dodao da nikada nije pronašao posmrtne ostatke brata.

Svjedok Ljubica Malinković izjavila je da je čula da je njen suprug Manojlo zarobljen i da je u decembru 1992. godine ubijen u logoru u Donjoj Mahali.

Svjedok Dragan Tadić rekao je da je po izlasku iz logora u Donjoj Mahali čuo da su njegov rođak Vujadin Goranović, Mihajlo Škiljević i Dragan Jelić izvedeni iz logora u Donjoj Mahali, ali da ne zna kako su nastradali.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA