Njemačka i Francuska: Nema blokade “Sjevernog toka 2”

274

Njemačka i Francuska su postigle kompromisan dogovor o izgradnji gasovoda “Sjeverni tok 2”, zahvaljujući čemu neće doći do blokade tog projekta.

Postignuti kompromis tiče se pravila transporta gasa, a u slučaju da ovaj dogovor bude usvojen, Francuska će dati saglasnost i na usvajanje novih evropskih pravila kada je riječ o transportu gasa.

Prema ovim izmjenama, koje je Evropska komisija predložila 2017. godine, na gasovode iz trećih zemalja trebalo bi da se primjenjuju pravila unutrašnjeg tržišta, prije svega da se zabrani snabdijevanje gasom ako je ta strana istovremeno i operater gasovoda.

Podsjetimo, ambasadori EU pooštrili su regulativu vezano za izgradnju gasovoda “Sjeverni tok 2” koji bi trebalo da doprema gas od Rusije do Njemačke, ali su odlučili da ne podrže prijedloge koji mogu da ugroze njegov završetak.

Radovi na 1 225 kilometara dugom gasovodu ispod Baltičkog mora već su u toku, i trebalo bi da budu završeni krajem godine.

Umesto zabrane, EU želi da gasovod uskladi sa svojim energetskim pravilima.

Na kraju se 27 od 28 ambasadora evropskog bloka saglasilo sa francusko-njemačkim kompromisom, kojim predviđa da Njemačka ostane glavni pregovarač u razgovorima sa Rusijom o izgradnji gasovoda “Severni tok 2”.

– Što se tiče gasne direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće jer su Njemačka i Francuska blisko sarađivale. Danas je dobar dan i to zbog francusko-njemačke saradnje – izjavila je Merkel, prenosi Rojters.

Taj dogovor garantuje i da će nadzor biti vršen sa “teritorije i teritorijalnog mora zemlje članice u kojoj je locirana prva tačka interkonekcije”.
Merkel je izjavila da je ovaj gasovod “čisto ekonomski projekat” koji će garantovati jeftinije, pouzdanije isporuke gasa.

Kompromis postignut danas nije pravno obavezujući sve dok ga ne odobri Evropski parlament.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA