Grupa naučnika razvila je novi način razumijevanja moždanih talasa, pa bi pacijentima koji nisu u stanju da govore u budućnosti mogli dobiti novi način komunikacije.

Iako je nauka još daleko od metode koja bi mogla da se koristi kao prevodilac za ljude koji inače ne mogu da pričaju, ovo je prvi obećavajući korak ka tom cilju.

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija imali su pogodan pristup pacijentima u Univerzitetskoj bolnici Nortšor, koji su bili podvrgnuti operaciji mozga, te su zamolili brojne pacijente da učestvuju u njihovoj studiji.

Kao dio predoperacionog procesa, ovi pacijenti su imali detektore moždanih talasa – posebno implantirane EEG monitore – i istraživači su mogli da ih koriste da zabeleže skeniranje mozga u visokoj rezoluciji.

Da bi počeli da prevode moždane talase u govor, istraživači su dali svakom pacijentu da sluša gomilu izgovorenih reči dok su EEG monitori snimali njihove moždane talase. Zatim su istraživači obučili vještačku inteligenciju (AI) da prouči uzorke moždanih talasa i zaključi koje riječi su pacijenti slušali.

Nakon mnogo pokušaja i grešaka, AI je uspio da reprodukuje riječi koje je svaki pacijent slušao sa dovoljno jasnoće da neko može da razumije misao.

Na primjer, naučnici su pacijentima davali da slušaju osobu koja broji od nula do devet, a AI je bio u stanju da reprodukuje te cifre dovoljno tačno i razumljivo.

Dakle, to nije isto što i prevođenje “privatnih” misli u govor. Umjesto toga, praćenjem moždane aktivnosti pojedinca, ovaj AI sistem može da rekonstruiše riječi koje osoba u tom trenutku čuje – i to s izvanrednom preciznošću, što znači da ovu tehnologiju, kako sada postoji, ne mogu da koriste ljudi koji traže nov način komunikacije. Ali u budućnosti, možda bi mogli.

Ova studija pokazuje da je takav pristup moguć, te da možemo da uzmemo moždane talase iz EEG-a i prevedemo ih u riječi, prenosi PC Press.

Ključni dio tehnologije koji to čini mogućim je algoritam za prevođenje, koji se i dalje može mnogo poboljšati. Sa naprednijim algoritmom u kombinaciji sa boljim razumijevanjem mozga, jednog dana naučnici bi mogli da omoguće ljudima koji nemaju mogućnost govora stvarnu alternativu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA