Najzagađeniji grad Evrope: Smog guši Skopljake!

390

Djeca u velikom broju izostaju iz škola, u bolnicama nema dovoljno kreveta, dok smog obavija i guši građane, slika je trenutne situacije u prijestonici Makedonije. Ovakvo stanje je Skoplju obezbijedilo etiketu najzagađenije evropske prijestonice.

– To više nije ljudski – kaže majka koja je bila prisiljend da uzme dvomjesečni neplaćeni dopust da bi sa svojim šesnaestomjesečnim sinom, Davidom, vrijeme mogla provoditi u bolnici.

– Rođen je zdrav. A sada će se vjerovatno mučiti s astmom do kraja života – kaže ona. Mali David je hospitalizovan zbog teške astme pogoršane toksičnim vazduhom.

David je jedno, od preko stotinu djece smještene u skopskoj klinici za respiratorne bolesti. Najmlađem pacijentu tek su dva mjeseca.

Planinski prsten zadržava smog u kotlini

Djeca i stariji najranjiviji su kada je u pitanju zagađenje vazduha, uzrokovano kombinacijom dima ogreva, teškom industrijom i izduvnim gasovima automobila.

Važan je faktor i geografija, zato što prsten planina oko Skoplja zadržava smog u kotlini u kojoj je grad smješten.

Prošle sedmice je, dva uzastopna dana, koncentracija čestica PM10 (manje od 10 mikrometara) u vazduhu bila četiri puta viša od dnevne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlada je, reagujući na takvu situaciju, na dva dana zatvorila škole. Ujedno su privremeno obustavljeni svi građevinski radovi i naplate gradskog prevoza da bi se stanovnici podstakli da koriste lične automobile.

Međutim, mnogi stanovnici misle da je to tek kap u moru koja ne utiče na rješavanje uzroka problema koji grad more već godinama.

“Problem broj jedan u Makedoniji”

– Dva dana bez nastave u tri mjeseca jakog onečišćenja. U kojem se paralelnom svemiru to može smatrati ozbiljnom mjerom? Redovno komuniciramo sa bolnicama, nastavnicima i školama, a ovo je problem broj jedan u Makedoniji – rekao je Dragi Zmijanac iz grupe za prava djece “Megjashi”.

U međuvremenu, bolnice nemaju dovoljno kreveta za sve pacijente koji se žale na respiratorne tegobe, kaže Dejan Dokić, šef pulmološke i alergološke klinike u Skoplju.

– Situacija nije dobra. U klinici više nemamo raspoloživih kreveta – rekao je on kratko.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA